3 000 år gammal hällristning upptäckt i Boglösa

Den största hällristningen i länet på nästan 100 år är hittad av en lärling till legendariske hällristningsforskaren Einar Kjellén.

Hällristningen som nyligen hittats är 3000 år gammal. Den hittades av Sven-Gunnar Broström som varit lärling till hällristningsforskaren Einar Kjellén. Einar Kjellén har hittat ett flertal andra hällristningar i Enköping.

Hällristningen som nyligen hittats är 3000 år gammal. Den hittades av Sven-Gunnar Broström som varit lärling till hällristningsforskaren Einar Kjellén. Einar Kjellén har hittat ett flertal andra hällristningar i Enköping.

Foto: Linda Karlsberg

Enköping2022-11-09 20:00

En 3 000 år gammal hällristning hittades redan för två år sedan i Boglösa. Upptäckaren var Sven-Gunnar Broström som var med i ett hällristningsprojekt. 

Först i augusti var tillstånden klara för att börja frilägga hällristningen, som är den största ristningen som hittats i länet på 100 år. 

– Jag hade misstanke att en hällristning skulle kunna finnas på den platsen. Jag lyfte på mossan och upptäckte den. Men man behöver tillstånd från Länsstyrelsen för friläggning. Det var en lättnad när vi fick tillståndet.

Området är sen tidigare känt för ristningar från bronsåldern berättar Linda Karlsberg, strateg inom kultur, kulturarv och besöksnäring på Enköpings kommun, som har varit och sett den nya. 

– Den är fantastiskt fin och ristningarna är djupt inhuggna.

Nu ska den dokumenteras och när det är gjort kommer de att täcka över den igen. 

– Hällristningen ligger på privat mark och markägarna vill helst inte ha dit allmänheten. Att täcka över den är också bäst för vår kulturarv, säger Linda. 

Enligt henne är det bra att undvika onödigt slitage. Om ristningen är i bra skick inför framtida generationer, kan de forska vidare på den. 

– I och med att vi redan har mycket andra hällristningar så kan vi använda denna som forskningsobjekt. Den hjälper till att få än mer kunskap om området. 

Berghällen med ristningen är en mjuk och porös bergart.  

– Det är antagligen därför man valde att knacka i figurerna just där. Men nedbrytningen sker också snabbare på en sådan bergart.

Marken runtomkring avbildningarna i berghällen är ojämn och knölig. Alla kan ändå inte komma dit, menar hon. 

– Men vi kommer att ta med oss bra dokumentation. 

Hon berättar att det inte är omöjligt med en tillfällig utställning med upptäckten. 

Senaste stora hällristnings-upptäckten var av arkeologen och hällristningsforskaren Einar Kjellén som 1926 hittade Hemstahällen. Han hittade även Sveriges största hällristning "Brandskogsskeppet" redan i 20-årsåldern.

Bara några meter ifrån Sven-Gunnars upptäckt var Einar Kjellén och letade, berättar Linda. 

– Sven-Gunnar har gått sida vid sida med Einar. Han lärde sig av honom. 

Att som lärling ha fått hitta något som mästaren av hällristningar inte ens hittat känns kul, tycker Sven-Gunnar.

– Jag lärde mig mycket av honom. Att inte han hittade den var tråkigt för honom men kul för mig, säger han och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!