24 år gammal avloppsstrid ska avgöras med böter

År 2000 underkände Enköpings kommun fastighetsägarens avlopp. 24 år av påpekanden har inte lett till någon förändring och nu har kommunen tröttnat.

Sedan kommunen för första gången påpekade att avloppsanläggningen hos en fastighetsägare på Enköpings landsbygd var bristfällig har mannen kunnat fortsätta använda avloppet i 24 år.

Sedan kommunen för första gången påpekade att avloppsanläggningen hos en fastighetsägare på Enköpings landsbygd var bristfällig har mannen kunnat fortsätta använda avloppet i 24 år.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enköping2024-05-20 05:00

Miljö- och byggnadsnämnden i Enköping har beslutat att be Mark- och miljödomstolen döma ut ett vite på 80 000 kronor.

– Vitet är för att få fart på ärendet. Nu när det finns kommunalt VA (vatten och avlopp) finns ju alla förutsättningar för att ansluta sig, säger ordföranden Magnus Hellmark (C).

Mannens WC- och BDT-avlopp (bad-, disk- och tvättvatten) var bristfälligt redan när kommunen inventerade anläggningen på hösten 2000. Avloppet var kopplat till en slamavskiljare, en tvåkammarbrunn, med direktutsläpp i ett dike. Eftersom orenat avloppsvatten innehåller tarmbakterier och näringsämnen bidrar det till övergödning och förorening av vattentäkter i omgivningen. Därför menar kommunen att fastighetsägaren måste vidta åtgärder som förhindrar dessa utsläpp. 

Enligt kommunens handlingar hände ingenting de första sex åren och 2006 gav kommunen mannen uppskov till och med 2010, eftersom man planerade att då ha dragit ut kommunalt vatten och avlopp till hans område.

Detta dröjde dock ytterligare sex år. 2016 hade mannen dock betalat anslutningsavgiften men av oklar anledning kopplade han aldrig in sig på det kommunala nätet.

Fyra år senare förbjöd kommunen fastigheten att släppa ut spillvatten från WC till den bristfälliga anläggningen. Beslutet förenades med ett vite på 80 000 kronor för att mannen skulle åtgärda problemet.

Hans förklaring, om att han haft personliga problem, gjorde att kommunen inte följde upp saken förrän i september 2023. Inte heller då var anslutningen genomförd.

Beslutet från 2020 hade då förfallit och ett nytt förbud började förberedas. 

Nu har nämnden tagit det nya beslutet, sedan VA-avdelningen konstaterat att fastigheten fortfarande inte anslutits till va-nätet.

Varför har det tagit så här lång tid? 

– Normalt tar ett sånt här ärende 4-5 år. Det här har varit extremt, så vi är verkligen inte utan skuld. Men det finns massa anledningar, säger Magnus Hellmark.

De första åren planerade kommunen för utdragning av VA-nät till det aktuella området och medan man inväntade att det skulle bli klart gavs det uppskov, förklarar han. 

– Efter 2016 har fördröjningen berott på omprioriteringar på förvaltningen, cornapandemin och personliga saker hos fastighetsägaren. Det är väldigt beklagligt att det blivit så här, säger Magnus Hellmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!