Den 8 juni arrangeras ett 20 års jubileum på Cinema i Enköping. Jubileet är för alla som tog studenten från Westerlundska gymnasiet 2004. Maria Delgado och Valerie Troillet gick hotell- och restaurangprogrammet mellan 2001 och 2004. Nu vill de träffa sina skolkamrater för gamla tiders skull.
– Det är konstigt att tänka på att det var 20 år sedan, vissa saker minns man som om det var igår. Det ska bli kul att träffa alla och se vad de gör nu, säger Valerie Troillet.
Studentdagen 2004 såg likadan ut som årets studenter snart kommer få uppleva. De båda tänker tillbaka på tiden som det roligaste de har upplevt.
– Jag minns att vårat flak fick punktering, vi fick stå stilla i en halvtimme sen festade vi vidare på flaket den sista kvarten som var kvar av flakåkningen, berättar Valerie Troillet.
Trots att det var en av de bästa dagarna i deras liv, hade Maria Delgado planer på att ge sig iväg redan samma dag.
– Genom hotell- och restaurangprogrammet fick vi möjligheten att praktisera på stora restauranger runt om i Sverige. Så jag hade redan fått ett jobb på en restaurang i Göteborg via praktiken på vårterminen i trean. Jag lämnade Enköping på studentdagen, säger Maria Delgado.
Valerie Troillet hade också planer på att upptäcka nya möjligheter inom restaurangbranschen. Efter att ha arbetat under sommaren i Enköping valde hon att flytta till Halmstad. Där pluggade hon vidare på Gastro acadamy, en hotell- och restaurangchefsutbildning. Senare studerade hon även till sommelier.
– Min dröm var att starta en egen restaurang och efter att ha provat jobba på bra och sämre ställen fick man en inblick i yrket. Då kände jag att jag kan göra bättre, säger Valerie Troillet.
Restaurangbranschen är något de båda älskar dock var inte hållbart i längden i samband med att skaffa familj. Därför valde de båda att byta riktning.
– Jag följde min dröm och startade eget företag, men inom bygg istället. Jag tillsammans med några killar bestämde oss för det efter att ha jobbat för chefer som inte prioriterar sina anställda, säger Valerie Troillet.
De sena kvällarna och långa passen var något som fick Maria Delgado att lägga restaurangbranschen på hyllan.
– När barnen kom så försvann restaurangyrket helt för mig. Jag började jobba i butik ett tag och sen studera på universitetet. Då jag behövde mer regelbundna tider och jobba dagtid så idag jobbar jag som ekonom, säger Maria Delgado.
Återblickarna till studenten 2004 får de att tänka på vad de hade gjort annorlunda. Båda är både överens om att de valen de har gjort hittills har gjort de till vilka de är idag. De uppmanar alla studenter och även blivande gymnasieelever att släppa pressen som kan tillkomma.
– Jag arbetade som lärare på skola under några år. Jag fick bevittna elever som skulle gå ut nionde klass och den pressen de sätter på sig själva. Man ska alltid sträva efter att göra det bästa man kan. Men jorden går inte under om du får ett B istället för ett A i betyg, säger Maria Delgado.
Valerie Troillet och Maria Delgado anser sig själva vara ett exempel på att valet av program på gymnasiet avgör inte ens framtid. De menar att det alltid finns andra vägar.
– Det är tre långa år man går på gymnasiet. Välj något som du är intresserad av, för i gymnasiet ska man ha kul, inte stressa och må dåligt, säger Valerie Troillet.