Det säger Elisabeth Lunderbye, arbetsledare på Kompassen. Hittills har över 30 000 Enköpingsbor vaccinerat sig där.
I måndags den här veckan hade 85,25 procent av Enköpingsborna från 16 år vaccinerat sig mot covid-19 (fått minst en dos). Hittills hade då 66,14 procent fått två doser.
Elisabeth Lunderbye kan konstatera att 16- och 17-åringarna i Enköping verkligen har tagit chansen att vaccinera sig.
– Vi fick ett så fantastiskt gensvar från 16-17-åringarna. Smittspridningen och utbrotten kommer att vara minimala till hösten, säger hon.
Förra veckan och denna veckan har de åldersgruppen fått första sprutan. Veckorna 36 och 37 är det dags för dos två. Hittills har tre av fyra bland 16-17-åringarna hunnit få en dos.
Vaccinationscentralen närmar sig slutet av sitt uppdrag. Kontraktet med Kompassen gäller oktober ut. Vaccinationer kommer dock garanterat att pågå på Kompassen åtminstone september ut.
Det är framförallt en grupp som har halkat efter med vaccinationerna. Det handlar om 20- till 24-åringarna, där hittills bara 54,9 procent tagit första sprutan.
Det finns gott om tider att boka efter den här och nästa vecka. De initiala problemen med att få vaccinet att räcka till har försvunnit helt.
– Nu har det vänt till att nu har vi vaccin, förut var det ont om tider för att det var brist på vaccin, förklarar Elisabeth Lunderbye.
Elisabeth Lunderbye tror att 16-17-åringarna är extra motiverade till att vaccinera sig med anledning av att de inte vill se distansstudier på gymnasiet i fortsättningen.
Relativt många i gruppen är sprut- eller stickrädda. Där gör sjuksköterskan Margareta Andersson en viktig insats. Hon stöttar de spruträdda ungdomarna.
– Jag får dem för mig själv och försöker tillgodose deras behov. Det kan ta allt från en kvart till två-tre timmar, berättar Margareta Andersson.
– Det första jag gör att är att säga till dem att jag gör ingenting förrän vi är överens om vad jag ska göra, säger hon.
Till slut övervinner de rädslan och tar sprutan.
En orsak till att en så stor andel av Enköpingsborna har vaccinerat sig är att vaccinationspersonalen alltid ringer upp den som missat en tid. De får då en andra chans och merparten tar den.
Även de som kommer direkt till dörren kan få hjälp (lokalen är dock bara öppen tre dagar i veckan).
– Från och med nu nekar vi ingen som kommer för sin dos ett. Vi hjälper hellre än stjälper, säger Elisabeth Lunderbye.