18 hektar skog väntar på besökare - och skötsel

Två tidigare politiker från olika partier men med lång erfarenhet av skogliga frågor har gjort gemensam sak i ett medborgarförslag och önskar bättre skötsel av Nederby naturområde.

Mats O Karlsson och Herbert Lundin har tidigare samarbetat då Upplandsleden anlades genom kommunen. Nu vill de båda att kommunen ska ta bättre hand om Nederby natur- och friluftsområde.

Mats O Karlsson och Herbert Lundin har tidigare samarbetat då Upplandsleden anlades genom kommunen. Nu vill de båda att kommunen ska ta bättre hand om Nederby natur- och friluftsområde.

Foto: Lotta Lille

Enköping2020-10-10 12:00

– Enköpings stad köpte 18 hektar skog i Nederby efter att två veckors semester lagstadgades 1938. Avsikten med köpet var att Enköpingsborna skulle ha ett natur- och friluftsområde nära staden, och från början fanns nog också tanken att öppna det för fritidsbebyggelse, berättar Mats O Karlsson.

Nu växer tallar och granar kämpahöga i Nederbyskogen och hasselsnåren breder ut sig under dem. I områdets norra del är det blockterräng med spännande klippor att klättra i, och det går bra att ta sig ned till Mälarstranden via stigarna.

– Men skogen måste skötas bättre, jag har skött egen skog i decennier och vill att Nederby sköts som produktionsskog, säger Herbert Lundin och ler i väntan på att Mats O Karlsson ska komma med invändningar:

– Nja, skogen ska naturligtvis skötas men varken jag eller Herbert vill se kalhyggen här. Vi är nog ense om att varsam avverkning och röjning är vad som behövs, säger Mats O Karlsson.

De två skriver i sitt medborgarförslag att kommunen som ägare verkar försumma såväl kontinuerligt underhåll av skog och stigar, som att informera Enköpingsborna om natur- och friluftsområdet finns.

Sycklinge, Nederby och Sandvik är skyltarna att följa till Nederby. Stigen in i området är lättgådd men inne i skogen väcker vindfällda granar oro. Hasselsnåren är yviga och här och där står ek och björk men också torra granar. Herbert Lundin ser bekymrat på torrträden:

– Jag skulle ju ta bort dem, men jag vet att inte minst fågelskådare anser att de ska stå kvar. Det är hålträd som ger boplatser åt hackspettar.

På några ställen har vandrare trampat upp ny stig i lovar runt rishögar. På andra ställen är det tydligt att skogsägaren, kommunen, ändå har viss koll på Nederby. Fallna träd har sågats upp och motats åt sidan så att stigen lagts fri.

– Naturen är omväxlande, här finns barr- och lövträd, hällmarker och örtrika områden. Och Mälarstrand naturligtvis, säger Mats O Karlsson.

Herbert Lundin instämmer. Bättre information till turister och invånare, bättre skyltning till Nederby, bättre underhåll av skog och stigar, och kanske en rastplats nere vid Mälarstranden står på önskelistan.

– Här finns så mycket moget för avverkning att det täcker kostnaderna för våra förslag. Kommunen har ju anställt en naturförvaltare nu, så vi har hopp även om det kan ta tid, säger Herbert Lundin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!