Enligt delårsrapporten för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden kommer räkenskaperna vid årets slut att vara 16,2 miljoner kronor bättre än vad man hade räknat med i budgeten.
– Det beror i huvudsak på att det har kommit till statsbidrag efter att budgeten har gjorts. Vi har bland annat fått 7,5 miljoner från Försäkringskassan som vi inte hade räknat med, kopplat till pandemin. Det andra är att vi fått mer pengar än vad vi hade räknat med i statsbidrag till förskolan, säger nämndordförande Mats Flodin (M).
De 7,5 miljonerna från Försäkringskassan är ersättning för sjuklönekostnader, kopplade till coronapandemin. Nämnda bidrag till förskolan avser statsbidrag för minskade barngrupper, som alltså blev större än väntat i år.
Enligt nämnden och utbildningsförvaltningen blir nu utmaningen att använda pengarna, utan att öka kostnaderna i framtida budgetar.
"Det har tidigare funnits indikationer på att skatteintäkterna kommer att vara lägre framöver och att det därmed kommer att bli en lägre budgetram. Detta har inneburit att grundskolorna valt att vara försiktiga med att dra på sig framtida kostnader genom rekrytering av personal", står det i delårsrapporten.
– Det här är angenäma problem. Det är svårt att bara rakt upp och ner anställa fler lärare, säger Mats Flodin.
Pengarna går inte till spillo, utan de behövs ändå?
– Ja, det finns alltid saker av mer tillfällig karaktär, säger han och nämner läromedel.