I helgen flöt mängder av döda fiskar plötsligt upp i Enköpingsån. Från Fisktorgsbron och ner förbi hamnpottan och alla fritidsbåtarna i hamnen syntes vita bukar av både små och stora fiskar i vattenytan.
Vad som orsakat fiskdöden var oklart men Johan Axnér, vattenstrateg på Enköpings kommun, misstänkte syrebrist efter helgens kraftiga regn i kombination med det varma vädret.
På tisdagsmorgonen firar han ner mätutrustning i vattnet från bryggan vid hamnpottan för att mäta syrgashalten i vattnet och efter någon minut kan resultatet läsas av.
– Det ligger under ett milligram syrgas per liter. Man ser tecken på syrgasbrist på fisken på värden under fem milligram, konstaterar Johan Axnér.
Att vattnet är stillastående med låg omsättning i hamnpottan är troligen en orsak till det låga värdet.
Lite högre upp i ån, vid Fisktorgsbron, är syrgashalten något högre då vattnet är mer strömt där. Mätningen visar på sex milligram syrgas per liter.
Ändå flyter det döda karpfiskar som brax och asp bland näckrosbladen. Det är fiskarter som normalt klarar av låga syrehalter i vattnet.
Det är troligen det kraftiga regnet i kombination med värmen som lett till syrebristen. Efter en torr period har smuts och olika ämnen samlats på exempelvis hårdgjorda ytor som parkeringar och regnet sköljer ner det i dagvattensystemet och ut i Skvallerbäcken som leder ut i Enköpingsån där även reningsverkets vatten går ut. När ämnena bryts ned går det åt mycket syre och
Liknande fiskdöd drabbade Enköpingsån för tre år sedan, även då efter ett intensivt regnande.
För att hindra att syrebrist uppstår i Enköpingsån krävs planering på sikt. Det handlar om hur hela staden utvecklas.
– Man kan skapa fler vattenparker, som den på Korsängen och i Paddeborgsparken som renar vattnet. När smutsen väl kommit ut i ån går det inte att göra så mycket, säger Johan Axner.
En blå hinna syns även på vattenytan nedströms Fisktorgsbron. Även det kan vara ämnen som spolats ut från dagvattensystemet med det kraftiga regnet.
– Jag ska se om miljöavdelningen kan ta prover på det, säger Johan Axnér.
Att fiska i Enköpingsån är det många som gör.
– Äter man fisken bör man följa livsmedelsverkets rekommendationer för Mälarfisk, säger Johan Axnér.
Generellt gäller att barn, unga och gravida ska begränsa intaget. Sen kan man undvika gädda som är en toppredator och står överst i näringskedjan och därmed får i sig eventuella miljögifter från alla andra fiskar.