Åratal av misshandel inget asylskäl

Laleh och hennes barn kom till Sverige för att få skydd från ex-maken som hotat döda dem alla. Men Dublinförordningen har vägt tyngre än dödshot.

Kjell Wiklund är ombud för Laleh och hennes barn som av migrationsverk och domstolar inte anses ha behov av skydd i Sverige trots att ex-maken i Grekland hotat döda dem.

Kjell Wiklund är ombud för Laleh och hennes barn som av migrationsverk och domstolar inte anses ha behov av skydd i Sverige trots att ex-maken i Grekland hotat döda dem.

Foto: Lotta Lille

Enköping2020-09-27 20:00

– Det viktigaste är barnen, att de får leva i trygghet. Det är det viktigaste.

Laleh är blek men samlad när hon berättar om hur familjen flydde från Bagdad efter att barnen köpts fria från kidnappare. Flykten gick via Turkiet och Grekland, som enligt EU:s Dublinförordning är det land som ska pröva hennes ansökan om asyl. De tre år de gavs skyddsstatus i Grekland gick ut i början av september, men då hade Laleh och barnen redan tvingats vidare, bort från maken/fadern som misshandlat Laleh under hela äktenskapet, och sedan även barnen.

– Jag försökte få hjälp bort från honom redan i Grekland. Men flyktingsituationen är övermäktig för grekiska myndigheter och polis, de sade rent ut att de inte kunde hjälpa mig. Den FN-tjänsteman som försökte hjälpa oss med anmälningar och kontakter sa till slut åt mig att vi måste därifrån, berättar Laleh.

Hennes händer rör sig hela tiden oroligt då hon berättar. Bara när hon visar på ärret i sin panna, minnet av såret efter att ex-maken slängde in henne i ett skåphörn, lyfter hon dem ur sitt knä.

Kjell Wiklund är familjens ombud, pensionerad präst i Svenska kyrkan med lång erfarenhet av ärenden där han kunnat hjälpa flyktingar att få stanna i Sverige. Liksom Laleh och barnen har han kommit till Enköping för att de ska träffas på en neutral plats dit familjen inte kan spåras varken av ex-maken eller hennes familj som också framfört dödshot mot dem.

– De har fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd ända upp i Migrationsöverdomstolen. Min uppfattning är att utredningen som besluten grundats på har stora brister. Vi ska göra en ny ansökan, kompletterad bland annat med en dom mot mannen från grekisk domstol, säger Kjell Wiklund.

För honom framstår det klart att varken Barnkonventionen, som sedan januari är lag i Sverige, eller Istanbulkonvention som fördömer alla former av våld mot kvinnor och Sverige anslöt sig till 2014, har tagits i beaktande när besluten om Laleh och hennes barn fattats:

– De har sökt skydd från den man hon i tonåren giftes bort med, som misshandlat dem alla under lång tid och nu hotar döda dem. Besluten hänvisar till Dublinförordningen som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger att ska avskaffas. För Laleh och barnen är Grekland detsamma som en säker död. Jag ska göra allt som står i min makt för att det inte ska hända, säger Kjell Wiklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!