4 300 stolar ska bytas ut i skolorna

Det är ett nytt krav att textilmöbler i Enköpings skolor ska dammsugas dagligen. Då tar skolorna det drastiska beslutet att byta ut 4 300 stolar, soffor och fåtöljer.

29 april 2018 07:00

Skolorna har fått nya städkrav. Bland kraven är att stoppade textilmöbler och mattor ska ska rengöras dagligen. Ett tidigare försök att överklaga de nya kraven har inte hjälpt och därför har utbildningsförvaltningen i stället bestämt sig för att byta ut möblerna.

– Det är billigare att köpa nya möbler. Det skulle bli för mycket arbete med att planera städscheman och kostnaden för att städa möblerna varje dag är inte hållbar, säger Frank Stoor.

Den beräknade kostnaden för att städa möblerna dagligen är 8,7 miljoner kronor per år. Det är beräknat att 4 300 stolar, soffor och fåtöljer ska bytas ut i samtliga skolor i Enköpings kommun. Det finns ännu inget belopp för vad de nya stolarna kommer att kosta.

Vad blir det för nya stolar?

– Vi är i ett väldigt tidigt skede just nu, jag kan inte säga exakt vad det blir för stolar. Men vi funderar på stoppade stolar med galonklädsel, säger Frank Stoor.

Om de är galonklädda, kommer ni inte att behöva torka dem varje dag då?

– Nej. Det klassas inte som textilklädda möbler så det kommer vi inte att behöva göra.

En av anledningarna till att miljö- och byggnadsnämnden anser att stolarna ska städas är att dammet som samlas kan leda till astma och allergier, eller förvärra symptomen för de som redan har det.

– Jag bestrider inte forskningen gällande hur damm och smuts påverkar hälsan. Men samtidigt har de inte gjort någon undersökning här i Enköping, därför vet vi inte om det stämmer för oss, säger Frank Stoor

Beslutet om de nya städkraven grundas i allmänna råd från Folkhälsomyndigheten.

– Våra hälsoinspektörer var ute på samtliga skolor och inspekterade städandet. Det var på en för låg nivå jämfört med Folkhälsomyndighetens allmänna råd, som vi följer, säger Matz Keijser (S), ordförande för miljö- och byggnadsnämnden.

Tror du att ändringarna kommer att leda till förbättringar gällande astma och allergier?

– Absolut. Inte från år ett förstås, men jag tror att vi kommer se en skillnad efter en längre tid, säger Matz Keijser.

Tänker ni på kostnader och arbete när ni tar såna här beslut?

– Utökad städning innebär ökade kostnader. Om skolan väljer att köpa in nya möbler kommer de att kosta när de köps. Men de blir inte en konstant kostnad som städandet av de gamla hade varitt, säger Matz Keijser.

Arbetet med att byta ut möblerna är planerat att börja innan årets slut.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa