27:e showen för Återsken

Det började 1997 med Motown Collection. En publiksuccé. Sedan dessa har Återsken återkommit varje år med en ny show. Ibland flera per år. Snart är det dags för show nummer 27 som lyfter fram 22 låtar ur Amerikas storslagna låtskatt. Amazing America heter årets show på Joar blå 25–27 april.

6 februari 2019 11:00

– Det blir en show i snabbt tempo där vi kommer att hinna med tio genrer. Det är fler än vi gjort tidigare. Allt från 60-talets Motown till dagens funk, säger arrangören och producenten Marcus Dannvik.

I höstas började han det digra arbetet med att plocka fram låtar med rötter i landet ”over there”.

– Det finns ju så otroligt mycket att lyfta fram. Det handlar ju inte bara om en artist, grupp eller genre så det har inneburit många tankar kring vem, vilka och vad man skall välja och hur man skall lägga upp årets show för att spegla denna musikaliska stormakts mäktiga utbud. Förhoppningen är att skapa en trevlig mix där publiken känner sig hemma, säger han.

– För Återsken innebär programmet en spännande utmaning. Det finns genrer vi inte arbetat med tidigare som till exempel rap och jazz. Annat är vi väl bekanta med och givetvis har vi med ett Motown medley, det var ju där vi startade för 22 år sedan.

En ny show betyder nya kläder. En del kläder köps in men mycket ordnar kören själv. Man kan utgå från svarta byxor, som de flesta har, och piffa till dem med till exempel paljettrevärer. Varje klädset har sin karaktär och färgsättning, men utifrån den gemensamma nämnaren är friheten stor att sätta sin personliga prägel.

Inför en show krävs detaljerad planering av i princip varje steg. Marcus tar fram ett körschema som alla arbetar efter. Planeringen inbegriper även nära samarbete med ljud- och ljustekniker för att få rätt belysning och färg på varje nummer.

– Det skulle inte funka annars. Man måste ha stenkoll, säger Marcus som även gör arrangemang för det trogna kompbandet Anders Dannvik, keyboard, Herman Furin trummor, Magnus Midelf gitarrer och Henrik Linder elbas.

-– Efter alla år har vi alla blivit ett väl sammansvetsad team.

För kören har året inletts med instudering av de 22 låtarna i år med hjälp av digitala media som mobil eller ipad. Det betyder att man slopat pappersnoter och att ändringar blixtsnabbt kan göras digitalt.

Torsdag den 25 april är det premiär för körens 27:e show Amazing America som ges i fyra föreställningar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunilla Edström