Elsparkcyklar populära – polisen: "Körs ofta vårdslöst"

Elsparkcyklar har blivit ett allt populärare fordon i Enköping men enligt polisen är det få förare som följer trafikreglarna, eller ens känner till dem.

Malin Fryksell, gruppchef på polisen i Enköping anser att många elsparkscykelförare borde bli bättre på att följa trafikregler. "Det finns en stor förbättringspotensial", säger hon.

Malin Fryksell, gruppchef på polisen i Enköping anser att många elsparkscykelförare borde bli bättre på att följa trafikregler. "Det finns en stor förbättringspotensial", säger hon.

Foto: TT & Jakob Wesslund/Enköpings-Posten

Elsparkcyklar2023-06-08 05:00

– Vi ser många som åker på trottoarer eller kör med passagerare trots att det är förbjudet. Är man under 15 är det dessutom krav på att ha hjälm men det är långt ifrån alla som har det, säger Malin Fryksell, gruppchef på polisen i Enköping. 

De senaste åren har antalet elsparkcyklar ökat i en explosionsartad takt i hela landet, framförallt i storstäder som Stockholm och Göteborg men även på mindre orter och Enköping är inget undantag. Under de senaste två åren har polisen märkt av allt fler elsparkcyklar, framförallt i centrum men även i andra delar av kommunen. Exakt hur många elsparkcyklar det rör sig om är oklart, då de precis som vanliga cyklar inte behöver registreras hos Transportstyrelsen, men de har utan tvekan blivit fler.  

– Förut körde nästan ingen en elsparkcykel men nu ser vi dem i princip varje dag. Jag tror att det är ett transportmedel som snart kommer vara lika vanligt som vanliga cyklar, säger Fryksell. 

Även antalet olyckor med elsparkcyklar har ökat i hela landet i takt med att elsparkcyklarna blivit ett populärt färdmedel. Polisen i Enköping har ingen exakt siffra på hur många elsparkcykelolyckor som har inträffat i deras område men tror att mörkertalet är stort då många bryter mot reglerna.

– Även om man råkat ut för en olycka är det inte säkert att man anmäler den så olyckorna är nog fler än de incidenter vi får till oss. Elsparkcyklar körs ofta vårdslöst och det uppstår många gånger potentiellt farliga situationer även om det inte resulterar i en olycka, till exempel att man kör nära fotgängare på en trottoar, säger Fryksell.
 
När polisen tidigare har gjort kontroller av elsparkcyklar i kommunen är det framförallt unga förare som har varit sämre på att efterleva trafikreglerna. De har bland annat inte haft hjälm eller kört på ställen där de inte får vara. Polisen har även omhändertagit ett antal trimmade elsparkcyklar som gått långt över hastighetsgränsen på 20 kilometer i timmen. Malin Fryksell menar att många unga har dålig koll på vad som gäller när man kör en elsparkcykel.     

– Det är en cykel men jag tror många ser det som något annat, ett kul och ofarligt färdmedel som går fort. Där har samhället ett ansvar, både polis, föräldrar och återförsäljare, att informera om hur man kör dem på ett korret sätt. För lär man sig säkerhetstänkandet i tidig ålder minskar riskerna för olyckor, precis som med andra färdmedel, säger hon. 

Regler för elsparkcyklar

Elsparkcyklar som går i max 20 km/h klassas som cyklar och omfattas av samma trafikregler som vanliga cyklar. Går de snabbare klassas de som mopeder. 

En elsparkcykel som är att betrakta som en cykel får endast köras på cykelbanor eller på vanliga bilvägar. Endast en person får köra cykeln och denne måste vara nykter. 

Det finns ingen lagstadgad åldersgräns men flera bolag som hyr ut elsparkcyklar kräver att du är minst 18 år. Är du under 15 måste du ha hjälm på dig när du kör elsparkcykeln. 

 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!