Politiker tog beslut utan att ha läst rapporten

Varken C, M eller KD:s ledamöter hade läst rapporten där konsulten skriver om osäkerheten kring Vi Invests finansiella styrka. De nöjde sig med muntlig information innan beslutet.

Tre av plan-och exploateringsutskottets ledamöter sa ja till avtal med Vi Invest efter enbart muntlig information. På bilden saknas Solweig Sundblad (S), som dock hade läst rapporten i förväg.

Tre av plan-och exploateringsutskottets ledamöter sa ja till avtal med Vi Invest efter enbart muntlig information. På bilden saknas Solweig Sundblad (S), som dock hade läst rapporten i förväg.

Foto: EP arkiv

Ekonomi2023-10-21 12:00

Innan ledamöterna i plan- och exploateringsutskottet, plex, skulle ta beslut om att förnya markanvisningsavtalet för stattgropen med hotellföretaget Vi Invest den 11 oktober hade de Svefas konsultrapport från mars i år i de handlingar de fått utskickade till sina läsplattor. Alla har dock inte sett den.

– Nej, jag har inte sett nån rapport men vi har fått flera muntliga dragningar och utifrån dem känner jag mig trygg med att förnya avtalet med Vi Invest, säger Ulrika Ornbrant (C), ordförande i plex.

Inte heller moderaternas och kristdemokraternas ledamöter känner igen att de läst någon konsultrapport utan hänvisar till muntlig information från förvaltningen.

– Av de dragningarna vi fått har jag fått uppfattningen att det är ett företag som haft svårigheter under pandemin men att de nu är på rätt väg, säger Krister Larsson, (M).

– Vi hade inte fått några signaler om några rödflaggor. Det var inget som gjorde mig osäker så att jag ville rösta nej, säger Per Elfving (KD).

Konsultrapporten fanns bilagd till de handlingar som skickades ut till politikerna inför mötet men den låg sist i en länk där förslaget till markanvisningsavtalet låg först och följdes av ett klimatkontrakt samt en granskning av markanvisningsavtalet. Detta kan förklara varför inte alla scrollade ner hela vägen.

– Jag slutade nog slutat läsa vid klimatkontraktet. Det har jag ju sett förut, erkänner Ulrika Ornbrant.

Sverigedemokraternas ledamot Kristjan Valdimarsson har överlåtit till partiets gruppledare att svara på frågan. Benjamin Albertsson säger att Valdimarsson hade läst rapporten och eftersom den inte visade obalans i bolaget röstade han ja.

– Vi kan ju bryta avtalet om det visar sig att de inte kan finansiera projektet. Finanserna ska ju upp på bordet i mars, säger han.

Socialdemokraterna har två platser i plex och Nystart Enköping en. Alla dessa tre ledamöter röstade nej till att förnya Vi Invests avtal. Alla ska ha läst Svefas rapport innan.

– Osäkerheten kring projektets ekonomi var en del av min sammanvägda bedömning att rösta nej, tillsammans med nyheten om att man upptäckt markföroreningar på den föreslagna platsen för bostäderna, säger Anders Wikman.

Han säger att det var osäkerheten i rapporten som gjorde att han yrkade och fick igenom kravet på att Vi Invest ska redovisa en förtydligad finansieringsplan och redovisa projektets ekonomi i vår.

Linda Johansson, (S), vars parti redan innan hade bestämt sig för att säga nej till Vi Invest, tycker att konsultrapporten var en viktig pusselbit att ta hänsyn till.

– Jag argumenterade för det men för döva öron. De andra hade redan bestämt hur de skulle rösta, säger hon.

Linda Johansson tycker inte att Svefas rapport gjorde henne trygg.

– Om det var meningen att analysen skulle varit en hjälp för att vi skulle känna trygga med Vi Invest har det misslyckats. Jag är övertygad om att det här inte kommer att bli bra, säger hon.

Krister Larsson undrar vilket motförslag de partier som röstade nej till avtalet har.

– Det verkar vara ett höftskott, de röstade nej utan att ha ett alternativ till att gå vidare. Men det är väl ett politiskt spel. Jag tycker man ska tänka på hur vi vill utveckla torget, det är grunden, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!