Långtidsarbetslösheten minskar men mer resurser behövs

Långtidsarbetslösheten i länet sjunker men ligger fortfarande 20 procent högre än i fjol. Arbetsförmedlingen hoppas att trenden ska fortsätta men behöver mer resurser.

Det råder stor brist på bland annat utbildade kockar och hotell- och kökspersonal.

Det råder stor brist på bland annat utbildade kockar och hotell- och kökspersonal.

Foto: Linus Elsinen

Ekonomi2022-08-15 16:00

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen sjönk långtidsarbetslösheten i Uppsala län något under juli. 5 539 personer har varit arbetslösa i mer än 12 månader, jämnfört med 6 011 i juli i fjol. Men antalet som har stått utan arbete i mer än 24 månader har stigit med 20 procent på ett år. Det är dock något lägre än juni då ökningen låg på 24 procent.

Arbetsförmedlingen ser fortfarande att många långtidsarbetslösa har svårt att komma ut i arbete.

undefined
Martina Apell, sektionschef på Arbetsförmedlingen berättar att en ny budget kommer i slutet av året och då vet de vilka ekonomiska förutsättningar de har att arbeta efter.

– Bedömningen och målsättningen är att det ska fortsätta nedåt. Vi riktar våra insatser just till långtidsarbetslösa, säger Martina Apell, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Uppsala.

Vad är det för insatser?

– Vi jobbar med Rusta och matcha och med goda resultat. Många av de som deltar i programmet är de som går ut i arbete eller studier.

Rusta och matcha är ett program riktat mot långtidsarbetslösa där leverantörer stöttar den arbetssökande och matchar med arbetsgivare. I dag är 1 700 personer i länet med och det ökar med några hundra varje månad.

– Vi jobbar nu hårt med att ytterligare öka deltagandet i Rusta och matcha. Det är en del administration bakom varje beslut som vi ska hinna handlägga, därför spelar våra nyrekryterade resurser en viktig roll.

De har nyligen rekryterat runt 15 nya arbetsförmedlare, men fler behövs.

– Det här är ett behov i hela landet och det förs en dialog med regeringen då vi önskar tillräckligt med resurser att kunna fullfölja vårt uppdrag.

undefined
Arbetslösheten i Uppsala län i juli låg på 6,3 procent.

Samtidigt råder det personalbrist i flera branscher i länet enligt rapporter från arbetsgivare.

Vad ser ni som anledningen till att det ändå finns så pass många långtidsarbetslösa?

– Det är att arbetssökande inte har kompetensen som arbetsgivare söker. Till tjänster där det är lägre krav på utbildning eller erfarenhet blir det väldigt hård konkurrens. Och det är svårare om man har varit borta länge från arbetsmarknaden, man kanske inte har aktuella referenser eller erfarenheter.

– Just därför fokuserar vi mycket på utbildningar, både våra egna arbetsmarknadsutbildningar och uppmuntrar sökande till reguljära studier.

De arbetar även med att minska handläggningstiden för lönebidrag till arbetsgivare vid anställning av personer med funktionsvariationer samt med att samla information om hur rekryteringsbehoven ser ut i länet.

– Vi ser vilka yrken som är i behov av anställda och försöker möta det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!