Det rapporterades om rusning efter fritidshus redan förra sommaren. Coronapandemin och dess följdverkningar på resandet medförde ett ökat sug efter fritidshus i hela landet. Spekulanter vallfärdade till många visningar och budgivningarna innebar slutpriser på rekordnivåer. Ungefär likadant har det sett ut under våren och sommaren även i år. Under 2020 steg snittpriset på ett fritidshus i Uppsala län med över 12 procent och prisökningen har fortsatt under 2021.
Under de senaste tolv månaderna har priserna i Uppsala län stigit med 10,1 procent. I Enköping till och med mer, 10,4 procent. Snittpriset för ett fritidshus i Enköping är nästan två miljoner, 1 984 000. Den största prisökningen har varit i Heby kommun. Här har det under det senaste året sålts 43 fritidshus och priserna har gått upp med 17,1 procent, enligt de senaste uppgifterna från Svensk Mäklarstatistik.
En genomgång av de fritidshusförsäljningar som registrerats hos bostadssajten Booli under 2021 visar att slutpriserna ofta hamnade 20–30 procent högre än utgångspriset. I ett fall steg priset för en stuga på 60 kvadratmeter i kommunen med nästan 200 procent under budgivningen.
Camilla Andersson är mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Heby och har följt ruschen på nära håll de senaste åren.
– Det är många som har upptäckt Heby. De har varit många intresserade på visningarna och trots ganska höga utgångspriser har de trissats upp i budgivningarna, säger hon.
Men intresset för hus och fritidshus i kommunen märkte hon av redan innan pandemin var ett faktum.
– Vi såg trenden att fler var ute efter fritidshus och hus här i Heby tidigare. Sedan förstärktes den trenden under pandemin, säger Camilla Andersson.
Vid en visning av ett fritidshus i våras var det 79 sällskap som hade anmält sig.
– Det är rekord för oss. Då hade vi tre mäklare på plats vid visningen för att kunna ge spekulanterna så bra service som möjligt.
Kommer intresset för fritidshus hålla i sig även framöver?
– Det är svårt att veta men jag tror inte att priserna kommer gå ned, de kommer snarare att plana ut, säger Camilla Andersson.
Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, är inte övertygad om att priserna kommer att sjunka nu, när pandemin har klingat av.
– Vi måste låta det gå ytterligare en tid innan vi kan se hur det utvecklar sig. Jag utgår från att de som köpt fritidshus nu under pandemin har gjort ett övervägt val. Samtidigt är marknaden ganska liten – det kommer inte ut så många fritidshus till salu.
Det faktum att fler kommer att ha möjlighet att jobba hemifrån eller från fritidshuset även i framtiden talar även emot att priserna plötsligt ska börja sjunka.
– Dessutom finns nu en helt ny kundgrupp av 80- och 90-talister med barn som letar ett större boende. Med höga priser på större lägenheter och villor är det möjligt att de väljer att bo kvar i den mindre bostaden och istället köper ett fritidshus, resonerar Claudia Wörmann.
Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik understryker att man inte gör några prognoser om hur prisnivåerna kommer att utvecklas.
– Möjligheten att kunna jobba utan att behöva åka till arbetsplatsen kommer finnas kvar för många, samtidigt som det fortfarande är osäkert hur smittspridning och möjligheten att resa utvecklas. Det talar för att det fortfarande kommer finnas intresse för fritidshus, säger han.