Arbetslösheten ökar fort i Uppsala – pendlare drabbade

Arbetsförmedlingen presenterade under måndagen färska siffror över arbetslösheten. Uppsala är det län där den har ökat näst mest i landet.

Jimmy Algotsson är verksamhetscontroller på Arbetsförmedlingen i Uppsala län.

Jimmy Algotsson är verksamhetscontroller på Arbetsförmedlingen i Uppsala län.

Foto: TT, Pressbild

Ekonomi2020-10-13 19:00

I slutet på september var 15 116 personer inskrivna som arbetslösa i Uppsala län, vilket innebär en arbetslöshet på 7,9 procent. Jämfört med samma tidpunkt förra året var arbetslösheten 5,7 procent, alltså har en ökning skett med 2,2 procentenheter under det senaste året. Då var 10 477 inskrivna som arbetslösa i Uppsala län.

Med den här ökningen är Uppsala län värst drabbat i landet. Bara i Stockholms län har arbetslösheten ökat mer, med 2,7 procentenheter (arbetslöshet ligger på 8,7 procent).

– En viktig förklaring till ökningen är att Uppsala län ligger nära arbetsmarknaden i Stockholm och Arlanda, som är två områden som har drabbats väldigt hårt av coronakrisen. När en stor del av vår befolkning pendlar till Stockholm och Arlanda så blir vi också hårt drabbade, säger Jimmy Algotsson som är verksamhetscontroller på Arbetsförmedlingen i Uppsala län.

Handelskammaren i Uppsala län är orolig över situationen i regionen.

– Jag tror inte att botten är nådd ännu. Vi har just nu 10 500 personer som är korttidspermitterade i länet och risken är stor att många av dem inte kommer att kunna återgå till sina jobb. Det är oerhört viktig att regeringen nu ger ett besked om korttidspermitteringssystemet kommer fortsätta efter årsskiftet, för om det inte gör det kommer vi att se en ökad arbetslöshet, säger regionchefen Tomas Stavbom.

För hela landet har arbetslösheten ökat från 7,0 procent till 9,0 procent på ett år enligt Arbetsförmedlingens statistik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!