Siffrorna bygger på statistik från Energiföretagens hemsida samt uppgifter som har hämtats in av konsultfirman EKAN-gruppen. Omkring 90 procent av landets kommuner är med i studien som bygger på vad fjärrvärmen kostade 2018.
Dyrast i länet är Uppsala och Knivsta kommun med ett megawattimmespris på 1 016 kronor. För en normalvilla, som förbrukar 20 megawattimmar per år, ger det en årskostnad på 20 300 kronor.
– Det finns många faktorer som påverkar hur dyrt det är att göra fjärrvärme, till exempel om det finns billig restvärme från någon industri, hur effektivt fjärrvärmeföretaget arbetar eller hur mycket vinst som ägaren plockar ut ur bolaget varje år, säger Villaägarnas samhällspolitiska analytiker Anna Werner i ett pressmeddelande.
Älvkarleby kommun var näst dyrast i regionen under fjolåret med 1 006 kronor per megawattimme följt av Enköpings kommun med 922 kronor. I Östhammar och i Håbo kommun var kostnaden 921 kronor medan den var 917 kronor i Heby. Billigast i länet när det gäller fjärrvärme var Tierps kommun med 818 kronor, där årskostnaden för en normalvilla landade på omkring 16 400 kronor per år.
Genomsnittspriset för hela landet för 2018 var på 914 kronor per megawattimme, enligt Villaägarna. Den billigaste fjärrvärmen fanns i Borås kommun. Där var kostnaden 483 kronor per megawattimme, vilket ger en årsförbrukning på 9 700 kronor. Allra dyrast i landet var Haparanda kommun med 1 175 kronor per megawattimme.