På sterilcentraler gör personal rent utrustning som används vid ingrepp. Akademiska sjukhuset har en sådan central och Enköpings lasarett har också en egen. I söndags översvämmades sterilcentralen på Akademiska sjukhuset. Det innebar att redskapen inte gick att använda.
– När en tjänsteman i beredskap ringde mig från Akademiska var vi snabba med att ställa om. Inom en timme hade vi personal på plats som var redo att sterilisera de saker Akademiska skickade, säger Christina Fahlman Braw, verksamhetschef, verksamhetsområde kirurgi, Enköpings lasarett.
De fick första lasten från Akademiska under söndagskvällen och skickade tillbaka utrustningen tidigt på måndagsmorgonen. De första dagarna efter skyfallet var sterilcentralen på Enköpings lasarett bemannad alla dygnets timmar. Personalen brukar i vanliga fall jobba dagtid måndag till fredag.
– Jag är extremt tacksam för personalen. De har ställt upp som ett team , osjälviskt på ett fantastiskt sätt. Det har till och med kommit in personer från semestern för att hjälpa till med denna kris, säger Christina Fahlman Braw.
Hur hade läget sett ut om ni inte hade kunnat hjälpa till?
– Det är jättesvårt att svara på. Nu kunde personer opereras som vanligt redan på måndagsmorgonen och vi är jätteglada att vi kunde bidra till det, säger Christina Fahlman Braw.
Nu ska Akademiska sjukhuset återigen klara av att sterilisera den utrustning som behövs på egen hand. Men Enköpings lasarett är i reservläge, och kommer att vara det ett tag fram över. Under torsdagen träffade tidningen några ur personalen på sterilcentralen i Enköping.
– De sista grejerna från Akademiska sjukhuset lämnade oss under torsdagsmorgonen, det känns skönt, nu kan vi återgå till det normala, säger Eva Lövgren, undersköterska.
Annelie Kjellman var också en av dem som jobbade under det ansträngda läget.
– Jag kan tänka mig att de som ryckte in först måste haft jättemycket att göra. Nu i efterhand är det väldigt roligt att höra att vi har gjort ett bra jobb, säger hon.
Tvekade ni över att komma in och jobba extra?
– Absolut inte. Självklart hjälper vi till om vi kan, säger Annelie Kjellman.
Christina Fahlman Braw är mycket nöjd med hur allt löste sig.
– Akademiska är nöjda och vi är nöjda. Det är tur att vi har två sjukhus som kan samarbeta på detta vis, säger hon.
Västerås sjukhus hjälpte också Akademiska under krisen.