– Varje rektor gör en bedömning av hur elever i årskurs sex till nio och individuella programmet på gymnasiet kan klara sig och om de skulle ha nytta av sommarskola för att bli behöriga. Bedömningen står som grund när man erbjuder sommarskola, säger Frank Stoor, förvaltningschef på utbildningsnämnden i Enköpings kommun.
Håbo kommun får drygt 400 000 kronor och Enköpings kommun nästan 150 000 i bidrag. Bidragsbeloppet är högst 1500 kronor per elev och vecka för sommarlovet.
– Det är obligatoriskt från och med i år att erbjuda sommarskola till elever i årskurs åtta till nio. Alla behöver inte gå där och eleverna kan tacka nej, trots att de blir erbjudna sommarskola, säger Frank Stoor.
Tackar eleven ja, är den två veckor långa sommarskolan (motsvarande 50 undervisningstimmar) obligatorisk.
Sommarskolan i Enköpings kommun kostar cirka 300 000 kronor, dubbelt så mycket som kommunen får i subvention, kommunerna får inte söka bidrag för eleverna som avslutat årskurs åtta och nio. Ett 50-tal elever deltog i sommarskolan i Enköpings kommun i år.
– I slutet av sommarskolan får man möjligheten att göra en prövning i det ämne som man läst. Har man till exempel läst matematik får man göra en sådan prövning för att höja betyget, säger Frank Stoor och tillägger:
– Det är inte självklart att man lyckas reparera det som man inte har åstadkommit under nio år i grundskolan, på två veckor under sommaren men det kan vara så att om man får koncentrerat ägna sig åt ett ämne faller många bitar på plats.