Hårt spända trådar skär till de mer än meterlånga, närmast balkliknande strängarna av lera, till något som i format liknar tegelstenar. Inte så konstigt eftersom vi befinner oss i Haga tegelbruk, strax utanför Enköping, som är ensamt i Sverige om att storskaligt tillverka just tegelstenar.
– Det du ser här är en liten del av en kvarts miljon tegelstenar till projektet Gränby etapp tre, som innefattar butiker, kontor och villor nära Gränby centrum i Uppsala.
Platschef Bertil Ohlsson behöver inte höja rösten. Tillverkningen av tegel är förvånansvärt litet bullrig, trots mekanisk bearbetning av leran och alla transportband som för den alltmer sofistikerade leran till de olika arbetsstationerna – med slutstation i den 90 meter långa brännugnen.
– Nära i kö ligger tegel till Väppeby Äng i Bålsta, som är en ännu större leverans för vår del. Mer än 350 000 stenar ska vara klara nu i slutet av mars.
Orderboken är all time high, enligt säljaren Elisabeth Pettersson.
– En av de stora leveranserna var nyligen till Munksundsskolan här i Enköping som har fått tegel i en mycket speciell, antikgul nyans, berättar hon.
Även tegel är modekänsligt och påverkas av designtrender. Den läsare som tror att tegel alltid har den klassiska rödbruna ”tegelfärgen” kommer att bli förvånad.
– Varje arkitekt har snart sagt sin egen tanke om utseendet på teglet. Fasaden ska vara en del av helheten på området och återspegla de intentioner som finns i den totala layouten, säger Elisabeth Pettersson.
– Att teglet fått en renässans är fantastiskt roligt. Vi är småskaliga i en internationell jämförelse och kan därför lyssna på formgivare och leverera exakt vad som önskas, inte bara i färgnyanser utan också till yta och struktur. Nu jobbar arkitekterna dessutom med olikfärgade fogar med matchande nyanserna. Kombinationerna blir oändliga.
Hon berättar att det just nu är mycket svart och vitt tegel på marknaden.
– Och fortfarande en del grått, men det röda är på väg tillbaka. Här på Haga har vi naturligt rödbrännade tegel, som kan göras i många variationer. Produktutvecklingen går snabbare än någonsin.
LÄS MER: Allt fler tegelhus byggs i Uppsala
Bertil Ohlsson lägger upp ett antal olika tegelstenar på ett bord i kontorsbyggnaden.
– En tillsats i leran av kalkstensmjöl ger gult tegel. För brunt eller brunsvart tegel används mangan. Sedan kan du blanda de färgämnena och få helt andra nyanser, kanske antikbrons, sepia eller mocka, som i sin tur kan hamna olika på färgskalan beroende på längden i bränningen, förklarar han.
Förutom att färgerna skiftar görs tegelstenarna i olika storlekar.
– Vi har tre huvudformat, beroende på att vi jobbar mot Norge och Danmark, förutom Sverige. Dessvärre kan vi inte enas om formatet ens i Norden. Och skulle vi tillverka för övriga Europa, skulle det bli riktigt, riktigt komplicerat, säger Bertil Ohlsson.
Leran hämtas från Vappafälten, bara tre kilometer från tegelbruket. Koncessionen gäller till 2020.
– Vi testar lera från närliggande fält och är helt lugna. Lera finns det minst sagt gott om i Enköpingstrakten.
Haga tegelbruk är det sista kvarvarande av flera hundra svenska tegelbruk som fanns vid förra sekelskiftet. Då låg bruken som ett pärlband runt Mälaren med möjlighet till utskeppning i riktning huvudstaden med dess enorma byggnadsprojekt under 1800-talet.
– Stämpeln Haga tegelbruk finns på de tegelstenar som 1891 levererades till de enorma gasklockorna i Värtan, men det är bara ett av många exempel. Haga var ett av de riktigt stora bruken som byggde det då moderna Stockholm, berättar Elisabeth Pettersson.
Hon har jobbat 33 år på bruket. Det är inget anmärkningsvärt i sig, den av brukets 15 heltidsanställda som varit här mindre än 20 år kan betraktas som nybörjare. Bruket är beroende av sina trotjänare.
– Nya måste skolas in här hos oss eftersom det inte finns någon utbildning till tegelbruksarbetare, säger Bertil Ohlsson.
På planeringstavlan finns nu tegel till nya badhuset, Enköpings mest diskuterade byggnadsobjekt de senaste åren. Och i södra Uppsala väntar bland annat ett radhusområde i Vårdsätravik intill Ekoln på tegel från bruket
Haga tegelbruk från 1883 kommer att överleva också innevarande sekel. Dessutom på sätt och vis ända in i evigheten, eftersom ännu ingen vet hur gammal en tegelsten kan bli.