EP träffade paret i våras då de hade fått beskedet från kommunen; de fyra år gamla solpanelerna som halverat deras energiåtgång måste bort annars väntade ett vite på 100 000 kronor.
Anledningen var att huset, som byggdes som ett tingshus i Trögds härad 1774, hade ett så högt kulturhistoriskt värde med sitt brutna sadeltak att det inte fick förvanskas och därför krävde miljö- och byggnadsnämnden att solpanelerna måste tas ner.
Att huset skulle vara så värdefullt att solpaneler på taket skulle förvanska utseendet var inget som paret Thor fått kännedom om berättade de för EP. Innan de tog beslutet att sätta upp panelerna gjorde de en del efterforskningar, exempelvis kollade de om det fanns några särskilda restriktioner för huset men hittade inget, berättade Yngve Thor.
– Jag ringde till byggnadsförvaltningen och frågade om bygglov och fick beskedet att det inte krävdes eftersom huset inte ligger inom detaljplanelagt område och något annat sas inte, berättade Yngve Thor.
Att taket förvanskats av solpanelerna var, och är fortfarande, inget som paret håller med om.
– Vi tycker ju inte att något har förvanskats. Formen på taket är ju exakt den samma som innan, vi har inte gjort något ingrepp i takkonstruktionen, den är intakt under panelerna. Solcellerna ligger uppepå, menar de.
Deras första överklagan, till länsstyrelsen, avslogs ungefär av samma anledning som kommunen haft. Länsstyrelsen menar att det är klarlagt att byggnaden är så kulturhistoriskt värdefull att den omfattas av förvanskningsförbudet, som finns inskrivet i plan- och bygglagen. Solpanelerna förändrar byggnadens karaktär, bland annat eftersom taket är synligt från vägen och området runtomkring, menar myndigheten.
Paret vände sig då till mark- och miljödomstolen med nästa överklagan. Yngve Thor hoppades att domstolen skulle titta på själva sakfrågan och inte bara stirra sig blind på om det varit juridiskt rätt av kommunen att omfatta huset av förvanskningsförbudet.
Men så blev det. Mark- och miljödomstolen instämmer i kommunens och länsstyrelsens bedömning och har nu avslagit deras överklagan.
Och nu är paret Thor beredda att gå ännu längre, till mark- och miljööverdomstolen.
– Det finns ingen rim och reson i det här, tycker vi. Exempelvis att panelerna syns från vägen, det stämmer nästan inte. Kör man i 70 kilometer i timmen syns de i två sekunder om man kommer från Bålstahållet och fem sekunder från Enköpingshållet, säger Yngve Thor.