De gör affärer i gammal bastu – med hela världen som arbetsplats

Grönt te från Vietnam och hembakt bröd med dillsmör är en av alla alternativ som går att smaka av i helgens matrunda. Ylva Fontell och Mats Thorburn kombinerar lantlivet med en global verksamhet hemifrån Österunda by.

Mats Thorburn.

Mats Thorburn.

Foto: Maria Hedenlund

Ekologisk mat2024-09-20 19:00

Nyheten i korthet

  • Ylva Fontell och Mats Thorburn driver Pekoe ekologiskt te, ett företag som säljer te från olika delar av världen, i Österunda by.
  • Under evenemanget Mat och människor i helgen kommer de att erbjuda smakprover av sitt te, tillsammans med bröd från Saras bröd i Bålsta.
  • Företaget är ett exempel på hur man kan bedriva en global verksamhet från landsbygden, vilket bidrar till att locka besökare till området.

Under helgen är det dags för evenemanget Mat och människor där det bjuds på fest för smaklökarna. Föreningen Fjärdhundraland lockar människor både nära och långväga ifrån.

En av alla som bjuder in till skördefesten är Pekoe ekologiskt te, med Ylva Fontell och Mats Thorburn som dock inte tillverkar sina produkter själva. I stället är de ett exempel på hur man kan bo på landet och arbeta med hela världen och landet som målgrupp.

– Vi säljer te från tebusken, och det växer inte i Sverige. Det lokala är att vi driver den småskaliga, kvalitativa verksamheten på landet och har öppet för besökare på rundorna, säger Mats Thorburn.

Han och hans fru Ylva Forsell är båda tedrickare sedan barnsben. De håller till i Österunda gamla bybastu, och bor själva i gamla skolan mittemot.

undefined
Mats Thorburn.
undefined
Ylva Fontell, som tillsammans med Mats Thorburn driver Pekoe ekologiskt te.
undefined
Österunda före detta bybastu.

– Vi började köpa in te för 15 år sedan, då fanns inget bra att köpa i Sverige, så vi provade oss fram. Samtidigt jobbar vi med kommunikation och tyckte att det vore kul att ha ett projekt med webbutik. Så det blev så att vi började importera och sälja te i liten skala.

Vad är det för sorts te?

– Teet är rena teblad från tebusken, inte blandat med något och inte smaksatt, förutom Earl grey. Teet smakar olika beroende på var det har vuxit och odlats, och det ställer högre krav på att bladen ska vara rena. Det ska vara gott utan smaksättningar.

Under Mat och människor finns det smaktallrikar för 40 kronor på de olika platserna. Hos Ylva och Mats kombineras teet med bröd från Saras bröd i Bålsta.

undefined
Österunda före detta bybastu, där Pekoe ekologiskt te håller till.
undefined
Saras bröd är med i Mat och människor hos Pekoe ekologiskt te.
undefined
Här finns alla deltagare i helgens Mat och människor med.

– Vi gör det här tillsammans, man får prova Saras bröd med dillsmör på och grönt te från Vietnam till det, och chokladkaka med det svarta teet från Mozambique. Båda är länder som man inte så ofta får tag i te från. Annars köper vi från Indien, Kina, Sri Lanka. Ett som jag tycker om är ett svart te från Rwanda, och från Nepal kommer en favorit som är lite ljusare och blommigare och doftar mycket, säger Mats Thorburn.

Hur serverar man ett te bäst?

– Man brygger i kanna, har hett vatten till svart te, och låter dra i fyra minuter ungefär. Eftersom det är stora teblad på kvalitetsteerna mår de bra av att stå några minuter, så får man fram bästa smaken. Ambitionen är att det är så gott att man inte behöver smaksätta med till exempel honung, men det är en smaksak, säger Mats Thorburn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!