Sjuk hundägare anmäld av hemtjänsten

Hunden får bara gå ut vissa dagar och gör inte sällan ifrån sig inomhus. Nu har ägaren anmälts av hemtjänstpersonal för vanvård av sitt husdjur.

Djur2023-09-28 05:00

En hundägare i Enköpings kommun har blivit anmäld då hen inte anses vara kapabel att ta hand om sitt husdjur. Hundägaren är sjuk och får besök av hemtjänst flera gånger per dag.

Hemtjänstpersonal är orolig för hunden som bara får komma ut i ägarens trädgård emellanåt, om ägaren kommer ihåg att släppa ut den. I anmälan framgår det att det är dagar då hundägaren inte släppt ut hunden som istället har fått uträtta sina behov inomhus.

Efter att hemtjänstpersonalen var orolig för hunden gjordes en lex-Maja anmälan.

Det har man som vårdpersonal kunnat göra sedan våren 2019 då lagen om lex Maja trädde i kraft. Den innebär att den som arbetar som vårdpersonal eller socialarbetare och i tjänsten träffar på djur som lever under tydliga missförhållanden, kan göra en anmälan. 

Personal har dock ingen skyldighet att anmäla att ett djur far illa. Lagen innebär att man har möjlighet att bryta sekretessen för att anmäla att ett djur inte mår bra. Lagen innebär också att man inte kan göra en lex-Maja anmälan om man fått reda på att ett djurskyddsproblem på något annat sätt än just i tjänsten.

Enligt Socialstyrelsen får personal som omfattas av Lex-Maja göra en anmälan om man bedömer att man inte kan komma till rätta med problemen genom att prata med den som äger djuret. Det är först när man bedömer att djurägaren inte är villig eller saknar förmåga att ta hand om sitt husdjur som möjlighet finns att göra en anmälan.

Länsstyrelsen uppger att det gjordes 10 lex-Maja anmälningar i Uppsala län under förra året. Två av anmälningarna kom från Enköping.

Emma Johannesson är djurskyddshandläggare vid Länsstyrelsen i Uppsala län. Hon berättar att man från Länsstyrelsens sida arbetar med ett sådant här ärende på samma sätt som när andra anmälningar kommer från allmänheten och polis.

– Vi gör en bedömning i varje enskilt fall kring vilken åtgärd som ska sättas in. Åtgärden kan vara att vi åker ut på en kontroll, tar kontakt via telefon eller vill ha mer information från vårdpersonalen som gjort anmälan, säger Emma Johannesson.

Emma Johannesson har dock svårt att uttala sig om under vilka omständigheter personal från de yrkesgrupperna anmäler enligt lex-Maja. Hon menar att det kan tolkas lite olika beroende på hur insatt personalen är.

– Vi tar emot allt som kommer till oss, sen hur de har gjort bedömningen vet inte vi, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!