Akut brist på hö drabbar djurägare i länet

Situationen för många av länets djurbönder beskrivs som akut på grund av bristen på hö. Och värre lär det bli.

Foderbrist. "Jag tror inte vi sett det värsta ännu", säger Mats Ekström ledamot i LRF Mälardalens regionstyrelse.

Foderbrist. "Jag tror inte vi sett det värsta ännu", säger Mats Ekström ledamot i LRF Mälardalens regionstyrelse.

Foto: Magnus Eriksson

Djur2018-02-20 17:54

Mats Ekström driver en mjölkgård i Grillby utanför Enköping. Han sitter i LRF:s regionstyrelse och beskriver situationen som mycket allvarlig.

– Jag tror inte vi sett det värsta ännu. Just mjölkgårdar kräver stora mängder grovfoder. De flesta har lager som tar slut i maj. Då gäller det att våren blir tillräckligt varm så att det finns bete att släppa djuren på, säger han.

Den sena och kalla våren 2017 gjorde att reserverna av hö från året före gick åt tidigt. En blöt sommar gav dåliga höskördar, det hölager som brukar räcka till maj–juni tog på många håll slut redan vid jul.

För hästägare är situationen än mer allvarlig.

– Jag tror inte vi sett den största paniken ännu bland hästägarna. Den kommer i mars-april då allt hö är slut och det är långt kvar till skörden, säger Mats Ekström.

Även halm, som används som foder åt nötboskap på många gårdar, är det akut brist på och priset på halm har fördubblats.

– Bönder som har köttdjur kan alltid slakta djuren om det inte finns någon mat. Men hästar måste ha hö. Det går inte att föda dem med knäckebröd, säger Mats Ekström.

På Faringe slakteri i Heby har man märkt av en ökad efterfrågan, men hur många köttbönder som väljer att slakta sina besättningar på grund av höbrist är svårt att säga i och med att hela slakteribranschen upplever en uppgång.

– Det ringer folk som inte har hö till sina djur, säger Lars-Henrik Säfström från Faringe slakteri.

EP har varit i kontakt med lantbrukare och hästägare kring Enköping. De uppger att läget är sämre än vanligt men att de ännu inte hört att det är krisläge för någon. Flera djurägare verkar ha foder så det räcker i mars men sen är läget oklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!