De ska utvisas trots jobb och bostad

Familjen har bott i Sverige i fem år. Båda föräldrarna har fasta jobb. De bor i en egen bostadsrätt i Enköping. De talar bra svenska. Migrationsverkets beslut: Ni ska utvisas.

30 juni 2017 17:00

Vi träffas i familjens ljusa lägenhet på andra våningen hemma på Västerleden. Hit flyttade Vedran och Ljubica Kutic tillsammans med barnen Stefan och Anastasija för två år sedan.

Innan dess bodde de i en mindre hyreslägenhet i närheten.

Det är en skön sommarkväll, men familjens tankar handlar just nu väldigt lite om kommande grillkvällar och det sista av renoveringen i hemmet.

Situationen är betydligt mer allvarlig, och akut. Om två veckor ska de vara ute ur landet.

Orsak: Hos sin första svenska arbetsgivare, ett litet familjeföretag, hade mannen ett "sämre försäkringsskydd än vad som följer av kollektivavtalet eller praxis inom yrket eller branschen".

– Jag förstår verkligen inte det här beslutet. Jag fick förlängt uppehålls- och arbetstillstånd 2014 och hade flera muntliga samtal med Migrationsverket där jag ställde många frågor. De förklarade tydligt att jag gjorde rätt och kunde jobba vidare, att jag följde alla regler och hade de försäkringar jag behövde, säger Vedran Kutic, som arbetar som CNC-operatör och programmerare..

När han 2016, samma år som han gick vidare till ett nytt jobb på ett större verkstadsföretag med kollektivavtal där han fortfarande arbetar, sökte han permanent uppehållstillstånd.

– Migrationsverket ville då ha en förteckning över vilka försäkringar jag hade och kopior på mina lönebesked från fyra år tillbaka, säger Vedran Kutic.

Han berättar att han skickade in handlingarna. Där fanns även kopior på medlemskapet i facket, IF Metall, och de försäkringar han betalat in på egen hand.

I mitten av maj i år kom svaret från Migrationsverket. Hustrun Ljubica, som är anställd på en frisörsalong i Enköping och har skaffat sig många återkommande kunder i sitt nya hemland, reser sig från soffan och hämtar en bunt papper.

Migrationsverket skriver att försäkringarna hos den tidigare arbetsgivaren "inte utgör ett fullgott skydd för försäkringstagare" och ger dem två veckor att yttra sig.

En ombudsman på IF Metall formulerar i svaret att uppgifterna fanns hos Migrationsverket redan 2014 och att man då beviljade förlängt uppehållstillstånd utan att göra några kontroller.

Vedran Kutic skakar på huvudet och säger att han har försökt göra allting rätt.

– Vad är det med Sverige? 95 procent av svenskarna kan säkert inte förklara alla regler, säger han.

Vedran Kutics berättelse handlar om sökandet efter en trygg framtid.

Redan 1992, när han var 13 år, tvingades hans familj fly hals över huvud från hemstaden i Bosnien på grund av kriget. De hamnade till slut i Novi Sad i Vojvodina i norra Serbien.

Vedran utbildade sig till samma yrke som både pappa och farfar. Han träffade Ljubica, gifte sig och fick en pojke och en flicka.

Våren 2012 lockades han till ett jobb i Sverige för att skapa ett bra liv för sina barn. Hans yrkeskunskap är eftertraktad. Några månader senare följde den övriga familjen efter.

– Jag har inte haft mer än en veckas semester. Jag tycker om att jobba, har gjort det sedan första dagen i Sverige.

Vedran Kutic berättar att han har ett möte inbokat med en advokat på måndag.

- Självklart ska vi överklaga. Självklart, säger han innan vi skiljs ute på gården.

Om det "vid en samlad bedömning av utlänningens situation föreligger sådana ömmande omständigheter att han eller hon bör tillåtas stanna i Sverige" kan Migrationsverket ändra sig.

Fasta jobb, egen bostad, två barn på högstadiet. Vad betyder det "vid en samlad bedömning?

<p>Koppling till Sverige</p>

Av prop 2007/08:147 framgår att en person som haft uppehållstillstånd för arbete i sammanlagt fyra år genom arbetet har visat sig bidra till samhällsutvecklingen och fått en stark koppling till Sverige.... "Migrationsverket konstaterar att förutsättningarna för ditt arbetstillstånd inte varit uppfyllda under något av de fyra år du har haft uppehållstillstånd för arbete. Du kan därför inte anses ha fått en sådan anknytning till Sverige genom ditt arbete att du bör beviljas permanent uppehållstillstånd."

Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Liljestrand