Förra fredagen omkom en cyklist i en kollision med en personbil. Platsen för dödsolyckan var en utfart med väjningsplikt från en hästsko vid Wiggeby, på riksväg 70, nordväst om Enköping.
Det är fortfarande oklart hur den 80-åriga mannen som omkom i cykelolyckan hamnade på riksväg 70. Ingen cykelbana finns på det aktuella vägavsnittet. Men en grusväg från Wiggeby leder upp till riksväg 70, genom en hästsko.
En säker cykelförbindelse mellan Enköping och Fjärdhundra saknas längs med riksväg 70. Vägen byggdes om till en mötesfri landsväg (2+1-väg) under 2016–2018.
Men bygget av gång- och cykelstråket längs väg 70 är inte planerat inom den närmaste framtiden. Det meddelar kommunen.
Hur långt har man kommit i planeringen?
– Region Uppsala kommer att påbörja utredningen 2025–2026 i samarbete med Enköpings kommun. Det finns bara grova idéer. Inga skisser, ritningar eller bestämda planer finns i dagsläget, säger Andrey Edemskiy, enhetschef för trafik och mobilitet på Enköpings kommun.
Kommunens tankar kring dödsolyckan och säkerhet för cyklister vid riksväg 70?
– Det känns väldigt tråkigt att olyckan skulle hända. Vi behöver fortsätta vår dialog med Region Uppsala för att visa vikten av en säker cykelförbindelse mellan Enköping och Fjärdhundra och för att försöka påskynda denna planeringsprocess. Jag vill också påminna alla som kör eller cyklar i Enköpings kommun att ta hänsyn till andra trafikanter, säger Andrey Edemskiy.
– I länsplanen 2022-2032 pekas brister ut. Då det finns begränsade resurser prioriterar länsplanen andra sträckor, till exempel cykelbanan längs väg 55. Och längs med riksväg 70 behöver mindre vägar behöver kopplas ihop med andra mindre vägar, för att det saknas bitar däremellan. Om man kopplade ihop dem skulle befintliga lokala och enskilda vägar kunna nyttjas för gång- och cykelvägar.
Kommunen, Region Uppsala och Trafikverket har olika ansvarsområden för att möjliggöra cykelbanor längs riksväg 70.
Enköpings kommun kommer att ha fortsätt dialog och samarbete med Region Uppsala, för att påskynda utredningen.
Region Uppsala är samordnare och redovisar lokala behov i länsplanen och gör prioriteringar.
Trafikverket är huvudman för åtgärdsplanering. I en planläggningsprocess utreds var och hur infrastrukturinvesteringen ska byggas.