Nya hotellförslaget i Enköping – så ser det ut

Det nya hotellförslaget för Enköping skiljer sig inte mycket från det gamla.
– Det är små finstilta förändringar men jag hoppas att det ska upplevas som mer inkännande mot omgivningen, säger Enköpings kommuns planchef Patrik Holm.

Det nya förslaget till detaljplan för stattomten. Om plex-utskottet godkänner det går det snart ut på granskning.

Det nya förslaget till detaljplan för stattomten. Om plex-utskottet godkänner det går det snart ut på granskning.

Foto: Illustration: Reflex Arkitekter.

Byggande 2024-11-28 16:00

Nyheten i korthet

  • Det nya förslaget till hotell i Enköping har fått mindre justeringar, men behåller sin ursprungliga höjd och volym trots kritik.
  • Förändringarna inkluderar flyttade hisschakt och trapphus, samt en lägre form på glastaket. Färgtoningen kan också ändras från "ljust sandbeige" till "ljust och jordnära".
undefined
Det nya förslaget till detaljplan för stattomten. Om plex-utskottet godkänner det går det snart ut på granskning.
undefined
Så här såg det förslag som var ute på samråd i våras ut.
undefined
Från Kyrkogatan, närmast Westerlundska gården, är höjden på hotellet en våning.
undefined
Förslaget är fortfarande åtta våningar högt med de tre översta indragna. För att skapa en sammanhållen form har utstickande delar såsom hisschakt minimerats och istället placerats där de inte syns utifrån. Även glastaket på övre ljusgården sticker ut mindre än i det tidigare förslaget.
undefined
På den publika takterrassen på sjätte våningen föreslås ett orangeri i anslutning till en baren innanför.
undefined
Illustrationen visar hur det nya hotellet ser ut nerifrån Ågatan.
undefined
Ulrika Ornbrant, ordförande i plex-utskottet, och planchefen Patrik Holm tittar på skisserna till det omarbetade förslaget för stattomten.
undefined
De nya skisserna för det senaste hotellförslaget ska i nästa vecka upp på plex, där Ulrika Ornbrant är ordförande. Skissen hon håller i visar hur det kan komma att se ut från Kyrkogatan, utanför fönstret till Tammerfors.

Framför sig på bordet har han en tjock bunt A3-ark som sammanfattar det omarbetade förslaget till detaljplan från i våras. 

Tjockleken till trots är den synliga skillnaden på de två förslagen, varav det senare presenterades under torsdagen, inte särskilt stor. Två hisschakt och trapphus har flyttats och syns inte längre i fasaden och ett glastak på ljusgården har fått en lägre form. Möjligen kan byggnaden också få en annorlunda färgtoning än vad som först planerades. "Ljust sandbeige" har nu blivit "ljust och jordnära".

Byggnadens höjd och storskalighet var något som många lämnade kritiska synpunkter om, under samrådstiden i våras då myndigheter, organisationer och privatpersoner hade chans att yttra sig. Det nya förslaget har dock inte förändrats alls i frågan om höjd och volym.

– Vi har ju haft ett antal ingångsvärden som var fastslagna redan i markanvisningsavtalet som vi måste förhålla oss till. Volymen var en sådan. Ska man få till den volymen som behövs för att hotellet ska vara bärkraftigt för Vi Invest så måste vi ha de här våningarna, säger han.

Han berättar att man ritat på olika förslag men inte nått fram till någon annan lösning som klarar volymen, det vill säga 130 rum.

Så det hade inte gått att sänka våningshöjden mer?

– Nej, inte om vi ska ta hänsyn till de parametrar som finns i markanvisningsavtalet, säger han.

En annan av dessa parametrar att ta hänsyn till är närheten till Westerlundska gården. Det nya förslaget ser därför likadant ut som det gamla närmast den gamla 1800-talsgården, alltså en våning högt.

Efter samrådets synpunkter om "koloss", "sovjetisk arkitektur" och liknande är det med den så kallade gestaltningen man jobbat mest. En ny arkitekt, Reflex, anlitad av hotellbolaget Vi Invest har varit med och ritat det nya förslaget.

– Vi tror inte att alla kommer att bli nöjda den här gången heller men vi tycker att förslaget är en tydlig förflyttning. Det är mer lågmält, anpassat och inkännande mot omgivningen, säger Patrik Holm.

Han får medhåll av Ulrika Ornbrant (C), ordförande i kommunens plan- och exploateringsutskott, som i nästa vecka ska ta beslut om förslaget ska skickas ut på så kallad granskning eller inte. Hon tycker det är viktigt att komma ihåg att det är kommunen som vill att det byggs ett hotell på den gamla stadshotellstomten.

– Och vill vi ha den här typen av hotell så behöver det vara de här volymerna, säger hon.

I samrådet framkom även kritik mot att hotellet endast skulle behöva tillhandahålla 38 parkeringsplatser. Kommunens egen parkeringsutredning låg till grund för antalet. Efter samrådet har en p-utredning beställts av konsulten Afry.

– De delar kommunens bedömning och därför håller vi fast vid 38 platser, säger Patrik Holm.

Totalt 171 synpunkter kom in till kommunen under samrådet. Bland annat tyckte länsstyrelsen, som är en tung remissinstans, att ett höghus på åtta våningar vid torget i Enköping skulle vara mycket negativt för stadsbilden. 

– Länsstyrelsen kan ju ingripa om det handlar om saker som hälsa och säkerhet eller om riksintressen riskerar att skadas. Men att de tycker att hotellet blir för högt spelar ingen roll för oss. Rådigheten i den frågan ligger hos kommunen, säger Patrik Holm.

Om plexutskottet beslutar att skicka ut förslaget på granskning kommer nya möjligheter att få lämna synpunkter på förslaget. Granskningstiden kommer att pågå en bit in i januari.

Hotellförslaget

130 rum i åtta våningar.

I en sockelvåning i markplanet, både längs Källgatan och Kyrkogatan, planeras kommersiella lokaler.

Ovanpå markplanet blir det fyra våningar med hotellrum. Totalt alltså fem våningar ut mot gatorna.

Ovanför våning fem blir det en indragen del med ytterligare tre våningar. Indragningen ska vara åtta meter, vilket innebär att det på det sjätte planet finns utrymme för en takterrass. På sjätte våningen, innanför terrassen blir det kommersiella lokaler.

På våning sju och åtta planeras hotellrum.

I garage planeras platser för ett 20-tal bilar. Övriga 18 platser ska köpas in från kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!