Rädsla och besvikelse när polisen lägger ner ärende om dödshot

Hon fruktar för sitt liv. Hon polisanmälde att hon blivit dödshotad av en person i kriminella kretsar. Men polisen la ned hennes ärende. Därför JO-anmäler hon. "Tänk om det kommer en terrorist till Enköping".


Justitieombudsmannen (JO), eller Riksdagens ombudsmän som är det officiella namnet.

Justitieombudsmannen (JO), eller Riksdagens ombudsmän som är det officiella namnet.

Foto: Jessica Gow

Brottslighet2025-02-02 18:00

Nyheten i korthet

  • En kvinna i Enköping har JO-anmält polisen för att inte ha tagit hennes dödshot på allvar. Hotet kom från en person i kriminella kretsar och framfördes via sociala medier.
  • Kvinnan är orolig för sin egen säkerhet och för andra Enköpingsbors välmående. Hon menar att hotet har kopplingar till terrorverksamhet och borde prioriteras av rättsväsendet.
  • Trots att hon kunde identifiera gärningspersonen och hade vittnen, lades hennes ärende ned av polisen. Kvinnan har nu förlorat förtroendet för samhällets skydd.

Det är en besviken ung kvinna som berättar varför hon har vänt sig till JO, Justitieombudsmannen. 

– Polisen sa att jag inte skulle vara rädd. Det tog jag som en kränkning. Det är klart man blir rädd och orolig. Tänk om det kommer en terrorist till Enköping. Då är det inte bara jag utan flera Enköpingsbor som blir drabbade, säger kvinnan som bor i en lägenhet i stan.

Hoten hon har tagit emot, handlar bland annat om att det ska komma någon och spränga sönder hennes lägenhet. Att det finns ett pris på hennes huvud och att kriminella personer ska skada henne och att hon ska säljas.

– Jag vill att polisen ska granska det här. Jag har ju uppgifter om vem det är som hotar mig. Det borde gå att spåra med den moderna teknologi som finns i dag, säger kvinnan.

Det var i somras som hotet dök upp på ett konto i sociala medier. Där läste Enköpingskvinnan plötsligt sitt eget namn och att en person var ute efter henne.

– Eftersom jag vet att den här personen är på konton i Isis-kretsar, så tar jag detta väldigt allvarligt. Jag blev dödshotad. När jag såg detta funderade jag på om jag skulle ringa 112. Så allvarligt tog jag det. Men polisen la ned mitt ärende efter ett par dagar. De sa att det inte finns någon gärningsperson som de kan identifiera. Men jag vet ju vem som ligger bakom kontot och jag har vittnen på det.

För att ärendet inte ska släppas, har kvinnan gjort en JO-anmälan.

– Jag tycker det är viktigt att detta uppmärksammas. Vissa kan ta sånt här väldigt seriöst och kanske bli provocerade att agera. Den här personen la ju ut hotet mot mig offentligt i sociala medier. Polisens förundersökningsledare borde inte ha lagt ned ärendet. Jag tycker han hade en bristande motivering till att inte jobba mer med min anmälan.

undefined
Justitieombudsmannen (JO), eller Riksdagens ombudsmän som är det officiella namnet.

Kvinnan vill att JO utreder hanteringen av ärendet.

– Jag upplevde detta hot som extremt allvarligt. Eftersom det har koppling till terrorverksamhet borde ärendet prioriteras av rättsväsendet. Den här personen gör inlägg om kriminella nätverk och högt uppsatta namn. Det är väldigt skrämmande.

Kvinnan har påverkats starkt av hotet.

– Varje gång jag hör någon i trappuppgången så blir jag rädd. Jag har blivit mer vaksam. Det har faktiskt varit traumatiserande för mig. Jag förstår inte varför polisen inte agerar. Det är en besvikelse.

Justitieombudsmannen

Justitieombudsmannen (JO), granskar att myndigheterna arbetar enligt de lagar och regler som styr deras arbete – särskilt sådana lagar som berör enskildas rättigheter och skyldigheter.

Det finns fyra ombudsmän. 

På JO arbetar närmare 90 personer varav cirka 60 är jurister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!