– Det kan räcka med att man lämnar huset en kort period för att det ska ske ett inbrott, säger Lena Söderberg, inspektör på polisen i Enköping - Håbo.
Under pandemin minskade antalet bostadsinbrott i Sverige då många spenderade mer tid hemma istället för att resa iväg. Nu har trenden långsamt vänt och polisen ser en ökning av inbrotten i landet. I Enköping har ökningen inte varit speciellt stor, i år har polisen endast märkt av 20-talet inbrott här och i grannkommunen Håbo, varav cirka hälften skett i juni och juli.
– Det är inte så stor skillnad mot tidigare år men det finns ändå en risk för inbrott här i vårt område, säger Lena Söderberg.
Tidigare var det främst elektronik som tjuvarna ville åt men nu ser polisen att det byte de är ute efter har ändrats. Nu är det istället smycken som folk blir bestulna på – och när det gäller just smycken ser Lena Söderberg att många gör ett vanligt men allvarligt misstag.
– Många gömmer dem i sovrummet. Det är det första ställen gärningsmän letar på. Där vet de att de får napp. Det är bra att tänka ett varv till och hitta ett mer kreativt gömställe, säger hon.
Som individ finns det en rad åtgärder man kan vidta för att förebygga inbrott, det enklaste är att be om hjälp från grannar och vänner.
– Berätta för dina grannar att du kommer vara borta och be dem se till din bostad under tiden så att den inte verkar öde. Det kan handla om att de parkerar sin bil på din garageuppfart för att det ska verka som att du är hemma, säger Lena Söderberg och fortsätter:
– Många tror att inbrott sker nattetid då folk sover men tjuvar kan bryta sig in mitt på dagen, så det är bra om grannarna har gemensam koll på området. Ser man någon som inte brukar vara där bör man gå fram och fråga. De kan vara en gärningsman som spanar på en bostad.
Polisen rekommenderar även att man inte hjälper tjuvarna på traven genom att låta fönster vara öppna och ha stegar liggande i trädgården, då det gör det lätt för dem att ta sig in i bostaden. Larm kan också vara effektivt för att hindra inbrott, men Lena Söderberg menar att man inte ska se det som ett komplett skydd.
– Det är bra men är ingen garanti för att du inte ska drabbas. Det bästa är fortfarande grannsamverkan så att gärningsmännen inte kan röra sig fräckt och obehindrat i ett bostadsområde utan att bli ifrågasatta, säger hon.