Flest antal anmälda inbrott på 20 år

I fjol anmäldes det högsta antalet ­bostadsinbrott i Uppsala län på 20 år.

Ökar. Antalet anmälda bostadsinbrott i Uppsala län under de senaste tio åren. Källa: Brottsförebyggande rådet.

Ökar. Antalet anmälda bostadsinbrott i Uppsala län under de senaste tio åren. Källa: Brottsförebyggande rådet.

Foto:

Brottslighet2017-03-30 12:05

Som EP berättade i går står utländska ligor för upp till hälften av bostadsinbrotten i Sverige, enligt en rapport från polisen.

Exempel på det är två män från Litauen som i höstas for runt i Uppsala län, utklädda till hantverkare, och bröt sig in i villor. Många drabbades av männens härjningar innan de stoppades av polisen.

Förra fredagen fälldes de av ­Uppsala tingsrätt för sju av de 17 villainbrott de åtalats för.

– Vi tror att de begått ­betydligt fler inbrott än så. Det här är proffs, säger ­Thomas Mineur, utredare vid Uppsalapolisen.

Polisen har tidigare utrett den ena av de båda männen för bostadsinbrott men då höll inte bevisningen.

Den här gången blev det dock fällande dom och de dömdes mot sitt nekande till drygt ett års fängelse vardera samt utvisning.

Fallet med litauerna är ett av många exempel på senare tid där personer från andra länder kommit till Uppsalaregionen för att stjäla.

Under 2016 anmäldes 530 bostadsinbrott i Uppsala län vilket är den högsta siffran på 20 år.

Kommissarie Staffan Wennberg vid Uppsala­polisen tror att kringresande utländska ligor står för ­större delen av bostads­inbrotten i länet.

– En trend vi sett under 2016 är att ensamkommande ungdomar från Marocko begår bostadsinbrott i Uppsalatrakten. Det kan vara en del av förklaringen till de ökande siffrorna, säger ­Staffan Wennberg.

Polisen har ibland svårt att få fram identiteten på utländska personer som grips för brott och ibland har de rätt att stanna i Sverige trots fällande dom.

Ett exempel gäller en man som i somras åtalades för stölder vid ett par Upp­salabutiker. Han greps med ett falskt lettiskt pass och hade tidigare dömts i ­Sverige för snatteri under ett visst namn.

Han uppgav att han flera gånger lagförts för ­stölder i Tyskland och Frankrike ­under olika identiteter och nationaliteter.

När stöldmålet i Uppsala togs upp i tingsrätten uppgav han ytterligare ett nytt namn och sade sig nu vara från Georgien. Mannen fick två månaders fängelse men åklagaren begärde inte att mannen skulle utvisas.

– Brottsligheten var inte tillräckligt allvarlig för att utvisning skulle komma ifråga, uppger vice chefsåklagare Magnus Berggren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om