Det var runt 14-tiden på torsdagen när 88-åriga Gunbritt Gillemo i Fjärdhundra fick ett samtal från ett okänt nummer. Det var en man som påstod sig ringa från Elgiganten.
– Han frågade om det stämde att jag hade beställt två mobiltelefoner och när jag svarade nej sa han skulle hjälpa mig då något gått fel. Han lät så trovärdig och jag tänkte först inte att något var konstigt, säger hon till EP.
Mannen på andra sidan luren sa att han kopplade över Gunbritt till företagets säkerhetsavdelning för att se vad som hänt. När hon "kopplats över" fick hon prata med samma man men som nu utgav sig för att vara Elgigantens säkerhetsexpert. Han sa att mobilerna, som totalt kostade över 28 000 kronor, hade beställts av en känd bedragare som också agerat våldsamt mot en äldre kvinna i Enköping tidigare.
– Han sa att jag skulle passa mig för den här mannen och att han kunde ta hand om telefonerna men att jag nog ändå behövde betala fakturan trots allt. Jag sa nej, säger Gunbritt Gillemo.
När han insåg att han inte skulle få henne att betala fakturan frågade han om Gunbritt om hon hade några värdesaker hemma.
– Jag sa att jag hade lite kontanter till mina barnbarn men inte mer, då lade han på. Det kännes obehagligt och konstigt, säger hon.
Efter händelsen har Gunbritt Gillemo polisanmält incidenten. Enligt Enköpingspolisen är telefonbedrägerier en typ av brott som blir allt vanligare och det är ofta äldre som drabbas. Polisinspektör Lena Söderberg menar man ska vara uppmärksam på detaljer och inte ge bort information när man tar emot ett sådant samtal.
– Det är viktigt att veta att seriösa företag aldrig kommer att be dig om dina kontouppgifter eller bank-id. Det är personlig information du ska behålla för dig själv, säger hon.
Hur vanligt är det att en bedragare ringer upp och varnar för en annan bedragare?
– Telefonbedrägerier har i allmänhet ökat de senaste åren och många bedragare hittar fler sätt att lura dig. De gör så här då de själva vill framstå som trovärdiga och de utger sig ofta för att vilja hjälpa dig med något problem. Det är också vanligt att de till exempel kopplar till en säkerhetsavdelning men att det i själva verket är en kompanjon som fortsätter samtalet. Det är viktigt att inte gå på det och polisanmäla om man tror att något inte stämmer.
Läs mer: 85-årig kvinna bestulen på smycken