I gängvåldets spår har flera så kallade dödslistor spridits på sociala medier. Tidigare i år har en lista över tilltänkta offer i den pågående svenska gängkonflikten kommit ut sedan polisen tog en telefon i beslag. Flera personer på den listan har blivit måltavla för skjutningar och bomber.
En ny liknande lista har cirkulerat de senaste dagarna. Enligt poliskällor till SVT är den nya listan påhittad. Flera personer utan någon som helst koppling till kriminella nätverk har hamnat på listan.
20-åriga Alexandra Hanell-Vesterberg i Enköping blev givetvis rädd och chockad när hon i onsdags fick veta att hon stod med på dödslistan, där hennes namn (visserligen felstavat), adress och lägenhetsnummer i Enköping kunde läsas av vem som helst.
– Jag fick reda på det av främmande människor som skrev till mig på Facebook och upplyste mig om att jag var med på listan. De kontaktade inte bara mig, utan även min mamma, berättar hon.
Alexandra Hanell-Vesterberg gjorde en polisanmälan. I samband med det fick hon även höra från polisen att dödslistan är fejk:
– Polisen tog det jätteseriöst. De berättade att de skulle gå igenom det så fort som möjligt och jag har redan varit på förhör. De bekräftade för mig att jag inte är den enda som har anmält det och att jag ska prata så högt som möjligt om att listan är fejk för att försäkra andra om att det inte är någon fara.
Listan med Alexandra Hanell-Vesterbergs namn har spridit sig som en löpeld. Bara på Tiktok hann inlägget med dödslistan få cirka 200 000 visningar innan det togs bort.
Väldigt många har kontaktat Enköpinsbon för att i all välmening varna henne. Till slut la hon ut ett inlägg på sin Facebooksida för att öppet informera om att hon vet om att hon står med på listan, att listan är fejk och att hon inte är associerad med kriminalitet.
– Jag har fått ett flertal sms de senaste dagarna om att jag har funnits på listan och även om den är nertagen från Tiktok nu så får jag fortfarande sms till mig. Det kan vara ganska skrämmande att hela tiden bli påmind om det.
Har du varit rädd?
– Ja, jag har varit väldigt rädd för min egna säkerhet. Det har varit svårt att gå ut och gå på kvällarna med hunden. Ju fler som har skrivit till mig desto mer har jag blivit införstådd med att många har sett det.
Bekräftade polisen för dig att listan är fejk?
– Ja, de har gjort många undersökningar och konstaterat att det nog bara är någon unge som tyckte att det här var kul och inte tänkte på vad det här kan få för konsekvenser för dem som man har lagt in i listan.
Alexandra Hanell-Vesterberg högst ofrivilliga medverkan på den så kallade dödslistan har på ett påtagligt sätt förändrat hennes vardag och påverkat hennes mående.
– I och med det här tittar man sig över axeln och känner sig inte säker på ställen där man en gång känt sig säker på, säger hon.
Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på polisen region Mitt, kan inte bekräfta om listan i det här fallet är påhittad eller inte.
– Men rent generellt uppmanar vi folk att vara extra faktakritiska och värdera det de tar till sig och om det är information som är trovärdig, säger han.
– Sedan är det så klart högst olämpligt att det sprids sådana här listor, oavsett om de är äkta eller inte, men det är svårt för polisen att stoppa. Dessvärre ser vi att folk gärna tar tillfället i akt och skrämmer upp redan oroliga personer ännu mer, säger Magnus Jansson Klarin.