Länsstyrelsen har gått ut med en uppmaning om att polisanmäla misstanke om utsättning av mufflonfår till jakt.
– Mufflon har dykt upp på några platser mellan Örsundsbro och Uppsala, i trakterna av Björklinge och vid Hållnäskusten, säger Jonas Bergman vid länsstyrelsens naturvårdsenhet.
På djur som skjutits har man upptäckt hål i öronen vilket visar att de varit märkta och levt i hägn tidigare.
– Om det vore en naturlig spridning skulle de även finnas mellan områden med känd förekomst men det verkar de inte göra här. De placeras troligen ut i jaktsyfte men vi vet i dagsläget inte vem som eventuellt satt ut dem, säger Jonas Bergman
Mufflon hör inte till den naturliga faunan i Sverige och arten betecknas som invasiv. Problemet är att de sprider olika typer av sjukdomar till fårbesättningar och de påverkar även artsammansättningen i känsliga naturområden genom sitt hårda bete.
Mufflonfåren upptäcktes i trakten tidigt i våras, vilket EP berättat om tidigare, och de har redan blivit ett problem för dem som bedriver fåravel. Birgitta Ulväng på Husby gård utanför Örsundsbro har en fårbesättning om 120 tackor och de har haft påhälsning av mufflon.
– Jag hade en grupp om åtta mufflon utanför en hage, de hade små lamm med sig. De vuxna fåren hoppade in i hagen men lammen kunde inte följa med tur nog så de vuxna hoppade ut ur hagen igen, de hann inte träffa mina får, säger Birgitta.
Då det fanns en bagge med i flocken finns risk att hennes får blir betäckta.
Mufflonfåren har även varit utanför hennes andra fårhagar och hon har sett en flock nära gården.
Om mufflonfåren parar sig med tamfåren kan det innebära stora konsekvenser för fårägarna. Besättningar som är fria från sjukdomar kan bli av med sin friförklaring.
– Min besättning är friförklarad men blir jag av med det kan det ta flera år att få en ny friförklaring. Det innebär ett stort ekonomiskt bortfall då jag inte kan sälja livdjur och det är väldigt tråkigt när man jobbar med avel och fått fram fina djur, säger Birgitta.
Ett annat problem är att mufflonfåren kan riva ner staket när de hoppar in och ut ur hagarna, det finns nötuppfödare i trakten som drabbats av det.
Det enda som i nuläget går att göra för att få ner mufflonstammen är jakt, men även information är viktigt.
– De som sätter ut mufflon måste förstå hur stort bekymmer det är för djurägarna, det handlar även om ersättning till dem som får sina besättningar smittade och mister friförklaringen, säger Birgitta Ulväng.