På onsdagsförmiddagen kom Uppsala tingsrätts dom om det uppmärksammade mordet i Hjälstavikens naturreservat. En 26-årig man från Stockholm hittades den 1 april i år hängd i ett träd i reservatet.
En 19-årig man från Uppsala döms för mord till livstids fängelse. Även en 17-årig pojke från Uppsala och en jämngammal pojke från Eskilstuna döms för mord. De döms till fyra års sluten ungdomsvård.
Dessutom döms en 16-årig flicka från Enköping och en jämnårig pojke från Uppsala för medhjälp till mord till tre och ett halvt års sluten ungdomsvård.
Enköpingsflickan är besviken över domen. 16-åringens advokat Annika Nisser ser det dock som en liten framgång att tingsrätten har kommit fram till att flickan inte ska dömas som medgärningsman, utan för medhjälp.
– Men oavsett det är min klient så klart besviken på domen eftersom hon från dag ett har förnekat att hon överhuvudtaget har haft någon plan eller varit delaktig i någon planering av att ha ihjäl målsäganden (26-åringen), säger Annika Nisser.
Advokaten ifrågasätter tingsrättens värdering av bevisen mot Enköpingsflickan.
– Man har tagit fasta på vittnesuppgifter som verkligen kan ifrågasättas. Tingsrätten har lagt för stor vikt vid vad vissa vittnen har sagt där det finns stora frågetecken, säger hon.
Kommer ni att överklaga?
– Vi har bara hunnit prata kort om det här. Vi kommer att fortsätta att diskutera hur vi ska göra med ett eventuellt överklagande.
Annika Nisser tycker dessutom att det kan ifrågasättas om 26-åringen verkligen har blivit mördad:
– Tingsrätten har kommit fram till att det inte kan handla om självmord. Men samtidigt finns det en medicinsk utredning, som är en viktig del av bevisningen, där det inte finns stöd för att det är någon annan som ska ha gjort det egentligen. Där kanske tingsrätten har gjort det lite för lättvindigt för sig.
Tingsrättens slutsats är att flickan har lockat 26-åringen till en avsides belägen plats vid naturreservatet. Där har mannen övermannats, förts in i ett skogsparti i reservatet och hängts upp i ett träd.
Lagmannen Lars Holmgård, som har varit ordförande i målet, har tillstått att domen mot de fem bygger på indicier.
– Det finns inte någon direkt bevisning i form av erkännanden eller vittnen till själva mordet, men däremot ett stort antal indicier som med varierande styrka talar för samtliga tilltalades skuld, säger Lars Holmgård.
Alla fem av de nu dömda har gett olika versioner om vad det var som egentligen hände i Hjälstaviken under kvällen i mars i år när 26-åringen kom till platsen.
Enköpingsflickan har beskrivit att hon gick in i 26-åringens bil. De övriga hade gömt sig. Någon eller några drog ut mannen ur bilen. Sedan gick flickan därifrån tillsammans med en av pojkarna.
Enligt flickan var syftet att mannen skulle misshandlas, inte dödas. Flickan hade tidigare anmält 26-åringen för våldtäkt.
Den mördade mannens familj har svårt att acceptera domen. Advokat Ebru Tok som företräder familjen berättar att den tröstar sig med att 19-åringen döms till livstids fängelse, men att de anhöriga har svårt att acceptera domarna mot de fyra yngre.
Ebru Tok konstaterar att påföljderna är ett resultat av hur lagstiftningen ser ut i Sverige.
– I den delen har familjen förstått hur det fungerar i Sverige men har svårt att acceptera att de kan återvända till sina liv om några år bara för att de är unga när de faktiskt har planerat och berövat deras son livet, berättar Ebru Tok.