Bärgaren såg hur föraren ramlade ut ur olycksbilen

En bil körde av E18 och genom viltstängslet. Föraren sågs ramla ut ur fordonet. Nu har han åtalats för grovt rattfylleri.

Bilen som körde av E18. Spåren i snön visar hur färden har gått vid sidan av vägen. Fordonet var utrustat med sommardäck.

Bilen som körde av E18. Spåren i snön visar hur färden har gått vid sidan av vägen. Fordonet var utrustat med sommardäck.

Foto: Polisen

Brott2024-03-09 17:00

Det var rejält vinterväglag i december förra året då en bilbärgare av en slump passerade förbi en olycksplats vid E18 utanför Hummelsta. Bärgaren trodde först att det var en gammal olycka när han såg en bil ute på åkern.

– Men precis när jag åkte förbi såg jag föraren kliva ut och i princip ramla ut ur bilen, har bärgaren berättat i ett vittnesförhör.

Bärgaren vände vid Frösvi rastplats och åkte tillbaka för att hjälpa den olycksdrabbade trafikanten. När han kom fram upplevde han föraren, en utländsk medborgare i 45-årsåldern, som påverkad. Polisen larmades.

Föraren har förklarat avåkningen med att det var halt och snöigt på vägen. Bilen hade sommardäck. Polisen misstänkte att mannen var påverkad och urinprovet visade på spår av kokain.

Enligt föraren har han aldrig tagit narkotika och han har sagt att han inte vet hur han kan ha fått i sig kokainet. Han har dock sagt att han hade varit på fest dagen innan och druckit frukt-cocktails.

Förhörsledaren frågade även mannen om han kände till den svenska lagen om vinterdäck och fick ett nekande svar.

Nu har olycksföraren åtalats vid Uppsala tingsrätt för grovt rattfylleri, ringa narkotikabrott och olovlig körning.

Mannen kunde inte visa upp något körkort och hävdade att hans körkort fanns i en annan bil i hans hemland. När polisen kontrollerade med mannens hemlands myndigheter fick den beskedet att mannen inte har körkort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!