Som Enköpings-Posten tidigare berättat har polisen i Enköping-Håbo de senaste året märkt av allt fler personer som riskerar att ryckas med i organiserad kriminalitet. Många gånger handlar det om barn, i vissa fall barn under 15 år, som rekryteras av kriminella gäng och ofta snabbt får i uppdrag att genomföra våldsdåd.
– Den senaste tiden har vi sett flera fall där barn från Enköping och Bålsta gripits misstänkta för att ha genomfört skjutningar eller ha anlagt bränder i andra städer som till exempel Stockholm. De har tydliga kopplingar till de kriminella gängen, Lena Söderberg, polisinspektör på polisen Enköping-Håbo.
Den våldsvåg som skakat Sverige under hösten beror på en splittring inom det kriminella nätverket Foxtrot. Om det är till något av de falangerna eller till något annat gäng som Enköpingsungdomarna blivit rekryterade av vill Lena Söderberg inte gå in på.
Hon beskriver dock att utvecklingen inom den kriminella världen har gått extremt fort. Rekryteringen av unga till gängen har ökat kraftigt på bara några år samtidigt som de uppdrag barnen får order om att utföra blir allt värre.
– Tidigare har det varit etablerade gängmedlemmar som utfört våldshandlingarna men nu är det ofta nyrekryterna, unga killar i tonåren, som får i uppdrag att skjuta. Från att de har fått kontakt och gått med i ett kriminellt gäng dröjer det inte länge innan de har ett vapen i handen, säger Lena Söderberg.
För att bryta den negativa utvecklingen vädjar nu polisen i Enköping-Håbo om föräldrars hjälp. I ett inlägg på Instagram uppmanar de föräldrar att vara uppmärksamma på sina tonårsbarns beteenden och umgängen för snabbt kunna se eventuella signaler på att barnet är på väg in i kriminalitet.
– Som förälder behöver man vara nyfiken och fråga sitt barn vilka den umgås med, vart det ska om det ger sig iväg någonstans. Jag tror att alla föräldrar vill känna att de litar på sin tonåring men samtidigt måste man ta sitt vuxenansvar och vara medveten om att det faktiskt finns en reell risk att barnet umgås med kriminella. Har man misstankar om att något inte stämmer bör man kontakta polisen eller socialtjänsten omedelbart, säger Lena Söderberg.
I instagraminlägget uppmanar polisen även föräldrar att ha koll på "vad som döljer sig på ditt barns mobiltelefon", en åtgärd som Lena Söderberg beskriver som extra viktig.
– Det är ofta just i chattar som uppdragen fördelas, det är där de får de order om att mörda. Många gånger finns också namn på andra gängkriminella ni chattarna. Det är information som kan många gånger kan hjälpa polisen att komma åt gängen, säger hon och fortsätter:
– Om föräldrar är observanta på de här sakerna och slår larm har vi en chans att stoppa utvecklingen i ett tidigt skede. Då hinner vi agera innan barnen dras djupare ner i kriminalitet och blir utförare som anlägger en brand eller misstänks för mordförsök.
Tror du att det går att bryta rekryteringen?
– Ja, jag tror och hoppas verkligen att vi kan få barnen bort från gängen. För att vi ska lyckas med det måste hela samhället hjälpas åt, socialtjänst, polis skola och allmänhet. Vi vuxna måste göra allt vi kan för att visa att det finns andra vägar.