ECV kallas det. ElChockVapen. Snart kommer polispatruller i Enköping att ha det i standardutrustningen.
– Poliser kommer kunna använda sig av elchocksvapnet när det finns hot om våld, när åtsägelser inte efterföljs och när mindre kraftfulla grepptekniker inte kan nyttjas enligt fysiska tekniker och metoder, säger Robin Granander, polis i Enköping som nyligen utbildats i hur vapnet ska användas.
Han är bland de första som fått utbildningen eftersom han utbildar kollegor i konflikthantering
Redan 2018 gjordes de första testerna bland svenska poliser och sedan 2022 har skilda insatsstyrkor kunnat använda vapnet.
Sommaren 2023 stoppades en knivman på Lillsidan med elchockvapen, ECV. Då var det en insatsgrupp från Uppsala på plats och vakthavande polisbefäl tog beslut att bland annat ECV fick användas.
Alla poliser i yttre tjänst utbildas nu i ECV. Enligt planen ska elchockvapnet vara fullt infört i hela landet senast den 31 december 2024.
Daniel Gidemar, verksamhetsutvecklare på Nationella operativa avdelningen säger:
– Elchockvapnet ska fungera som ett komplement till annan utrustning. Det är användbart i ingripandesituationer där våld eller hot om våld är överhängande.
Elpistolen avger en hög spänning, cirka 50 000 volt, som kan jämföras med ett elstängsel för djur – det avger cirka 10 000 volt.
Skytten trycker in avtryckaren och två pilar, som ser ut som större häftstift med hullingar, träffar en våldsman eller motsvarande: helst en pil i magtrakten och en i ena låret.
I fem sekunder hörs ett smattrande ljud, medan elen går mellan de två pilarna, en plus- och en minuspol. En lång tunn tråd hänger mellan elchockvapnet, ECV, och pilarna.
De elektriska pulserna som går genom kroppen gör att den ytliga benmuskulaturen krampar. Efter fem sekunder upphör smärtan och efteråt känns det som en rejäl träningsvärk.
Rent medicinskt har forskningen, enligt polisen, inte sett några allvarliga risker, inte ens för den som har en pacemaker. Största risken för skador är när den som har träffats faller.
Nu startar utbildningen av patrullerande polis i Region mitt. Det kommer fortgå fram till och med årets slut.
Från i vår kommer polispatruller att ha ECV som standardutrustning.
Enköpingspolisen Robin Granander:
– Vi har utbildats tekniskt och teoretiskt hur man använder vapnet, men framför allt hur vi ska jobba med det praktiskt. Varje enskild situation vi utsetts för är unik och kräver därför olika former av lösningar.