Antal fall av misshandel mot obekant var en av de brottskategorier som minskade under pandemin. Under perioden december 2020 till februari 2021 var minskningen som störst 33 procent, enligt Brottsförebyggandet Rådet (BRÅ), som med stor sannolikhet konstaterar att Coronapandemin påverkade vissa typer av brottslighet i Sverige.
Under pandemiåren 2020 och 2021 varierade minskningen mycket. Till exempel noteras enbart en femprocentig minskning av misshandelsfallen mot obekant under perioden juni till augusti 2020. De kraftigaste minskningarna sammanföll med perioder när restriktionerna var som hårdast.
– Vi har gjort signifikansprövningar i hela landet, och den rimliga slutsatsen är att misshandelsfallen minskade på grund av restriktionerna, säger Åsa Lennerö, biträdande enhetschef för Enheten för Rättsstatistik på BRÅ.
I Enköping går det inte att avläsa en liknande nedåtgående trend av misshandelsfall mot obekant i samband med pandemin. Under vissa månader följer kommunen ett liknande mönster, medan andra månader visar motsatsen. Det är dock omöjligt att veta hur den eventuella kopplingen till pandemin ser ut.
– På kommunal nivå är fallen av misshandel mot obekant för få för att kunna dra statistiska slutsatser, säger Åsa Lennerö.
Anders Östlund, kriminolog hos Polisen i Region Mitt, erbjuder en analys av anledningarna till att misshandelsfallen mot obekant minskade nationellt under pandemin. Han bekräftar de uppenbara skälen, att restriktionerna gjorde att krogarnas öppettider och kapacitet begränsades, samt att fler höll sig inne och var försiktiga med att träffa okända människor. En annan stor anledning till minskningen är att skolor höll stängt under vissa perioder.
– Många misshandelsfall sker på skolor, så det påverkade garanterat, säger Anders Östlund.
Anders Östlund är förvånad att misshandelsfallen mot obekant inte minskade ännu mer nationellt under pandemin. Han erbjuder också en förklaring till de misshandelsfall som ändå skedde. De som var inblandade i misshandelsfall mot obekanta under pandemin tillhörde ofta grupper som oavsett pandemi utsätts för mycket risker i vardagen, och som inte har möjlighet att förhålla sig till restriktioner på samma sätt. Det kan röra sig om exempelvis hemlösa, personer som tvingas till tiggeri, personer med missbruksproblematik, eller medlemmar i kriminella gäng.
– De som har ett riskabelt leverne löper större risk att både utsättas för brott, och att utsätta andra. Stereotypen att ett brottsoffer är en äldre kvinnlig pensionär som oprovocerat slås ner av en stor, främmande man med tatueringar inträffar nästan aldrig. I många fall är gärningsmän någon gång offer, och vice versa, förklarar Anders Östlund.
Anders Östlund lyfter också några nyanserande aspekter när brottsstatistik gällande misshandelsfall mot obekant i samband med pandemin ska analyseras. Han förklarar att det endast är en femtedel av alla våldsbrott som sker utomhus, och att det därför blir ganska stora procentuella skillnader trots relativt liten skillnad i antal brott. Han säger också att all brottslighet varierar över tid oavsett yttre faktorer, och att pandemiåren kan sammanfalla med en sådan naturlig nedgång. Detta kan utgöra ytterligare en förklaring till det minskade antalet misshandelsfall mot obekant under 2020 och 2021.