De gör broderiet till en egen konstform

I Konsthallens tre rum får besökaren inblick i hur och var Föreningen Skapande Broderi Stockholm får inspiration till sina konstrika broderier. I det första rummet har Stockholms Stadsmuseum inspirerat, i det andra rummet Postmuseet och i det tredje Östasiatiska museet. Föreningens syfte är att ”främja synen på broderi som en egen konstform”.

Broderi2019-03-22 11:00

De cirka 130 broderierna har tagits fram av 50 av de cirka 100 medlemmar som ingår i föreningen. Medlemmarna är textillärare, textilkonstnärer, personer som tagit kurser i broderitekniker och de som älskar broderi.

De har termin efter termin besökt museer, där de låtit sig inspireras. De träffas en gång i veckan och broderar på plats i muséerna.

– Vi får alltid först en visning av museet och har lärt oss massor. Det är rena folkbildningsprojektet, säger Ulla-Britt Önnestam och berättar om allt de fått lära sig om till exempel Ostindiska kompaniet som på 1700-talet gjorde resor till fjärran östern och förde hem porslin, te och exotiska frukter som ananas.

– Det inspirerade Helena Forsberg till att brodera en glimrande ananas, säger Ulla-Britt, som är en av fyra ur styrelsen som hjälpt till att hänga utställningen. Övriga är Ortrud Kasche, Södermalm, Eva Rosander, Enskede och Ingela Gréau, Stockholm, ordförande i föreningen.

Föreningen Skapande Broderi Stockholm bildades 2012 och har sedan dess haft flera utställningar. Den första utställningen hade den på Stockholms stadsmuseum.

– Jag ringde ansvarig och föreslog att vi skulle bidra med våra broderier till museets utställning ”Skuggsidan” som handlade om gatans brott. ”Det låter djävligt konstigt, men kom hit”, sa han. Och vi kom och medverkade med 28 starka verk, berättar om Ingela Gréau förtjust.

Sedan har det bara fortsatt. Föreningen har bland annat ställt ut på Etnografiska muséet i utställningen ”Magasinet”, där de hade en curator och egen utställningskatalog, Sjöhistoriska museet och Postmuseet (2018). Varje gång med fler och fler prov på det fria broderi de skapat med musei-inspiration.

– På Postmuseum ställde vi ut frimärksinspirationer. Ett av dessa broderier blev ett riktigt frimärke. Det var Monika Aldehags broderi inspirerat av Överhogdalstapeten (bonad från början av 1000-talet). I januari i år gavs det ut som frimärke av Postnord.

Inspirationer från brottslighet på Stockholms gator, den asiatiska kulturen till svenska frimärken – broderat i otaliga broderitekniker och/eller applicerat (textilcollage) - finns från och med imorgon lördag till 14 april att beundra och lära av på Konsthallen i Enköping.

Fakta:

Föreningen Skapande Broderi Stockholm bildades år 2012 och är en politiskt och religiöst obunden förening som verkar ideellt och är ett forum för fritt broderi.

Föreningens syfte är att främja synen på broderi som en egen konstform samt att lyfta fram broderandets lustfyllda, kreativa och rogivande aspekter.

Medlemskap i föreningen är öppet för alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om