Striden om de fällda träden i Ryssbo går vidare

Än är sista ordet inte sagt i frågan om de 40 träd som fälldes utan tillstånd i Ryssbo.
Nu strider olika delar inom Enköpings kommunala organisation och vad som var rätt och fel.

Striden kring de fällda träden i Ryssbo, söder om Enköping, hamnar nu på länsstyrelsens bord.

Striden kring de fällda träden i Ryssbo, söder om Enköping, hamnar nu på länsstyrelsens bord.

Foto: Mårten Jeppson

Bredsand2025-01-22 11:00

Det faktum att marklov inte beviljats i efterhand har nu överklagats. Det är två myndigheter inom Enköpings kommun som nu strider om saken sinsemellan, miljö- och byggnadsnämnden mot kommunstyrelsen.

Miljö- och byggnadsnämnden är tillsynsmyndighet och ska kontrollera att lagar och regler följs, även inom den kommunala verksamheten. I december beslutade nämnden att inte ge marklov i efterhand för de 40 träd som fälldes olovligt för att göra plats för en gång- och cykelväg i en skogsdunge i Ryssbo, söder om Enköping.

Inte heller ville nämnden pruta på sanktionsavgiften på nästan 600 000 kronor.

– Vi kan inte göra fel först och få rätt sen, sa Magnus Hellmark (C), nämndens ordförande till EP efter beslutet.

Kommunstyrelsen, som räknas vara den som utfört trädfällningen, överklagar nu detta beslut till länsstyrelsen. En gång- och cykelväg med stor betydelse för allmännyttan menar kommunstyrelsen måste betraktas som en liten avvikelse från detaljplanen och att avvikelsen är förenlig med planens syfte. Därför, hävdar kommunstyrelsen, bör marklov ges i efterhand.

Förutom den naturliga föryngringen i skogsdungen är planen att återplantera 16 träd och 24 buskar. Detta gör ändå att detaljplanens skyddsbestämmelser långsiktigt kommer att uppfyllas, skriver Peter Book (M), i överklagandet, på kommunstyrelsens vägnar.

Han påtalar också att miljö- och byggnadsnämnden i sitt beslut inte förklarade varför man inte gav marklov i efterhand. Enligt förvaltningslagen ska en motivering alltid ges, som en garanti för att alla ärenden ska prövas omsorgsfullt utifrån sakliga kriterier. Syftet med detta är att allmänhetens tilltro till myndigheternas kompetens och objektivitet ska upprätthållas, påpekar han.

Det var förra våren som de 40 träden fälldes. Att det behövdes marklov för detta hänger ihop med att den aktuella skogsdungen i detaljplanen är utpekad som ett naturområde där vegetationen har ett starkt skydd.

När miljö- och byggnadsnämnden skulle ta beslut i frågan om marklov i efterhand var nämnden inte enig. Moderaterna och Kristdemokraterna ville gå på tjänstemännens förslag, att ge lovet men övriga sju ledamöter från fem olika partier gick emot.

Nu blir det länsstyrelsens uppgift att avgöra saken. I första hand hoppas kommunstyrelsen på att länsstyrelsen beviljar marklovet i efterhand. Om inte vill man att beslutet upphävs och återförvisas till miljö- och byggnadsnämnden där det ska fortsätta handläggas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!