Här bärgas plogfordonet upp ur isen

Efter fyra och en halv timmes bärgning drogs plogfordonet upp på isen från sjöbottnen vid Bredsand.

Bärgarna jobbar hårt och har många knep för att få upp plogfordonet.

Bärgarna jobbar hårt och har många knep för att få upp plogfordonet.

Foto: Anders Jagemo

Bredsand2021-02-18 20:00

Sedan den 1 februari har en fyrhjuling med hytt och plogblad legat på botten mellan Bredsandsbadet och Sommarro. Plogfordonet var ute på isen för att ploga skridskois.Två medarbetare på kommunens upplevelseförvaltning lyckades lämna fordonet i sista stund innan det sjönk genom isen.

På torsdagsmorgonen var Niklas Stenberg, från Assistancekårens Team Tungbärgarna, på plats ute på isen tillsammans med dykaren Jonas. Uppdraget som de hade fått från kommunen var att bärga fyrhjulingen.

Först var det dags för att rekognoscera, för att se vad som kunde göras och hur det skulle kunna göras.

Isen på platsen är inte så tjock som man kan tro. Framförallt är lagret med kärnis tunt. Ett poröst och svagt lager is ligger ovanpå kärnisen.

– Det bästa hade varit om vi hade kunnat ställa något på isen. Men det vågar jag inte. Isen är för klen, säger Niklas Stenberg.

Därför gällde alternativet att försöka vinscha upp fyrhjulingen med vajrar från bärgningsbilen på Sommarros strand, som stod cirka hundra meter bort. 

– Den kan inte ligga kvar här till våren i varje fall, konstaterade Niklas Stenberg innan han sågade upp en vak åt dykaren.

Jonas tog på sig torrdräkt och övrig dykarutrustning. Utrustningen med tuberna väger 17 kilo. Utöver det satte han på sig ett tyngdbälte på tolv kilo.

undefined
Dykaren Jonas får hjälp med utrustningen av Niklas Stenberg.

Dykaren dyker i vaken. Niklas Stenberg kommunicerar med mannen under vattenytan med hjälp av telefonen som sänder via livlinan. Stenberg är utbildad på att hantera dyklina.

Efter en stund kommer Jonas upp till ytan och på kanten av vaken rapporterar han att fordonet sitter djupt i dyn på 4,3 meters djup.

Sikten i vattnet är bara cirka 30 centimeter. Han förklarar att han därför mest har känt sig för under dykningen.

– Man ser ingenting, utan får gå på känsla, säger han.

undefined
Dykaren Jonas och bärgaren Niklas Stenberg (utbildad i att sköta dykares livlina) efter rekognosceringsdyket.

Någon timme senare har Jonas gjort ett andra dyk, då han har dragit en vajer runt plogbladet. Nu är det dags för bärgning.

Med sinnrika knep och redskap som lastpallar och plankor. Ska bärgarna få upp fyrhjulingen.

– Man måste uppfinna hjulet varje gång. Det är det som är charmen med det här jobbet, säger Niklas Stenberg.

Många sågningar med motorsågen i isen senare och efter en hel del omtag kommer plogen till slut upp till ytan. Med en suck tar sig fyrhjulingen upp ur vaken, dragen av vajern från bärgningsbilen. Nästa anhalt är verkstaden, där man får se om den går att reparera.

undefined
Snart är fyrhjulingen med plog uppe ur vattnet.
Karta: First Camp Bredsand-Enköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!