Nu tvingas de ta ansvar för gator och grönytor

De boende i Bredsandsskogen tvingas snart ta över ansvaret för gator och grönytor i sitt bostadsområde. Vill det sig illa kan det stå dem dyrt.

"Hur ska vi kunna bilda en samfällighet här, vi har inte ens ett adressregister över alla som bor här, det är omkring 450 hushåll", säger Anne Braathen, en av dem som engagerat sig i Bredsandsskogsgruppen.

"Hur ska vi kunna bilda en samfällighet här, vi har inte ens ett adressregister över alla som bor här, det är omkring 450 hushåll", säger Anne Braathen, en av dem som engagerat sig i Bredsandsskogsgruppen.

Foto: Anette Östlund

Bredsand2022-12-11 12:00

– Vi tvingas ta över grisen i säcken. Vi får inte veta vilket skick anläggningarna är i och vi har ingen aning om vad kostnaderna för drift och underhåll blir. Nu ska 450 hushåll med folk som inte känner varandra samarbeta i en styrelse om detta. Det kommer inte att fungera.

Anne Braathen är en av dem som engagerat sig i arbetsgruppen för Bredsandsskogen. Det senaste året har gruppen protesterat kraftfullt mot att de ska tvingas bilda en samfällighet och där ta över det praktiska och ekonomiska ansvaret för gator, lekplatser, grönytor och annat i sitt bostadsområde. Många i området hävdar dessutom att de inte fick information om detta när de köpte sina bostäder. Gruppen kämpar därför för att ett sådant så kallat huvudmannaskap istället borde tas över av kommunen.

Och kommunen håller med - huvudmannaskapet bör vara kommunens, skriver man i ett så kallat inriktningsbeslut. Dock under förutsättning att det är juridiskt möjligt och inte medför några extra kostnader för kommunen.

Problemet är att Bredsandsskogsborna först måste bilda den samfällighet som ska vara huvudman för den så kallade gemensamhetsanläggningen. Därefter kan kommunen inleda en diskussion med samfälligheten om att ta över huvudmannaskapet. En omfattande procedur som kan ta tid. 

– Hur länge vi måste stå som huvudman vet ingen. Om det är "juridiskt möjligt", som det står i kommunens inriktningsbeslut, vet vi ju inte ens, säger Anne Braathen.

Frågan om kommunen skulle kunna ta över huvudmannaskapet direkt från exploatören har utretts. Kommunen menar dock att detta inte är möjligt eftersom de gemensamma ytorna i området är planlagda som gemensamhetsanläggning och att det då måste bildas en sådan, som förvaltas av en samfällighetsförening.

– Det där är helt fel. Jag har varit i kontakt med Boverket som säger att det finne ett annat sätt, säger Anne Braathen.

Hon visar korrespondensen med Boverket, där det mycket riktigt står att kommunen skulle kunna skriva ett civilrättsligt avtal där de tar på sig förvaltningen och därefter genomför en ändring av detaljplanen och skriver in att huvudmannaskapet ska vara kommunalt.

– Den här informationen har jag skickat till inblandade tjänstemän och politiker. Ingen, förutom Nystart, har svarat mig. Varför svarar de inte sina medborgare, det är ju helt obegripligt!

Anna Braathen funderar på att JO-anmäla kommunen för den uteblivna responsen. Det är inte bara frågan om det civilrättsliga avtalet hon vill ha svar på. Andra frågor hon ställt i mejl har också förblivit obesvarade.

– Vi behöver få veta vilket skick området är i, om det är besiktigat och såna saker. Vi får inte svar, varken av kommunen eller exploatören.

Den 21 december är det lantmäteriförrättning då samfälligheten ska bildas. Anne Braathen fasar för hur det ska gå att få till en styrelse för föreningen.

– Vi vet inte ens vilka alla är, det är folk i hyresrätter, i bostadsrätter, villor, LSS-boende, en förskola och ett äldreboende. Vi kommer att behöva en ekonomisk förvaltare för räkenskaperna, och någon som sköter snöröjning och all annan utemiljö och vi måste antagligen betala arvode till styrelsen.

Exakt hur mycket varje hushåll kommer att behöva betala för driften av gemensamhetsanläggningen har man inte kunnat få fram utan relevant information om anläggningens status. 

EP söker kommunens tjänstemän för kommentar till Anne Braathens påstående.

Samfällighet

En samfällighet består av flera fastigheter som tillsammans äger och underhåller gemensamma områden och anläggningar, exempelvis vägar, grönområden och lekplatser.

En samfällighet förvaltas av en samfällighetsförening som utser en styrelse. Beslut fattas av en majoritet av delägarna. Alla delägare betalar en avgift, en så kallad samfällighetsavgift, till föreningen.

Det är Lantmäteriet som godkänner bildandet av en samfällighetsförening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!