– Jag vill inte ha ett skyttegravskrig, men en JO-anmälan kanske kan hjälpa oss, säger Anne Braathen, talesperson i Bredsandsskogsgruppen och den som författat anmälan.
EP har tidigare berättat hur hon förgäves ställt frågor i mail till tjänstemän på Enköpings kommun utan att få någon återkoppling. Hon och arbetsgruppen kämpar för att kommunen ska ta ansvaret för gator och grönytor i området, det så kallade huvudmannaskapet. I september ställde sig plan- och exploateringsutskottet, plex, positiv till det, under förutsättning att det är juridiskt och ekonomiskt möjligt för kommunen.
I väntan på ett kommunalt övertagande måste dock de cirka 450 hushållen själva ta över driften från exploatören. En samfällighetsförening för vägarna är bildad och i veckan vinner den laga kraft. Så småningom ska även grönytorna bli deras ansvar.
Det arbetsgruppen bland annat vänt sig emot är att de inte fått någon information om skicket på vägarna de ska ta över och vet därmed heller inte vad varje hushåll måste betala.
Under hösten då denna process pågått har arbetsgruppen efterlyst information och ställt ett stort antal frågor till kommunen.
– Det här är en otroligt komplicerad sak och vi har inte vetat vem som kunnat hjälpa oss. Att kommunen då inte ens kan svara oss känns bedrövligt. Jag förstår inte, kommunen vet vilket kaos det har varit här, varför kan de inte hjälpa till så vi får rätsida på det, säger Anne Braathen.
I sin JO-anmälan hävdar hon att de uteblivna svaren har gjort att man inte haft rätt förutsättningar när samfällighetsföreningen bildades.
Hon anser också att politikerna i plex tagit beslut på ofullständiga grunder eftersom de fått felaktiga uppgifter från tjänstemännen. Informationen om att kommunen själv inte kan ta initiativ till att ändra i detaljplanen utan en motpart i form av en samfällighetsförening menar hon är ett exempel på en felaktig uppgift.
– Boverket säger att detta inte alls behövs. Kommunen skulle kunna överta förvaltningen direkt från exploatören. När jag vidarebefordrat Boverkets svar till kommunen har jag inte fått någon respons, säger Anne Braathen.
För ett par veckor informerade hon tjänstemän i mail om sin JO-anmälan.
– Två personer ringde upp och jag passade på att ställa några frågor. Båda sa att politikerna har svarat mig. Det stämmer inte. Politiker har lovat återkomma när de pratat med tjänstemän. Men det har inte hänt, säger hon.