Ovisst efter branden i Bålsta

Efter branden i radhuset i Bålsta under söndagen har det varit några omtumlande dygn för de boende i de påverkade lägenheterna. "Vi är såklart skärrade", säger Heidi Blomgren som bor i radhuslängan.

Ödelagt. Den lägenhet som brann på Ankarvägen i Bålsta blev totalförstörd.

Ödelagt. Den lägenhet som brann på Ankarvägen i Bålsta blev totalförstörd.

Foto: Magnus Eriksson

Brand2017-02-27 16:51

Under måndagen var det fortfarande en dämpad stämning på Ankarvägen i Bålsta. Under hela dagen strömmade folk förbi på gatan för att nyfiket beskåda ödeläggelsen vid de branddrabbade lägenheterna.

– Det har varit som en motorväg här under dagen, berättar Heidi Blomgren.

Heidi bor några lägenheter bortanför lägenheten där branden startade, men även hon har påverkats mycket av branden och framför allt av den kraftiga rökutvecklingen. Det räcker att stå i hennes dörröppning för att röklukten ska slå emot en.

– Vi har inte kunnat vara här under natten, och vi kommer inte vara det under natten som kommer heller – det luktar alldeles för illa. Vi får bo hos bekanta under tiden, säger Heidi.

Hon berättar att hon var hemma i bostaden när branden började några lägenheter bort.

– Jag började känna att det luktade rök. Ganska snabbt efter det var gatan full med brandbilar. Det var en otroligt läskig händelse, och vi är såklart skärrade.

Hon menar dock att det kunde ha gått väldigt mycket värre och branden kunde spridit sig.

– Man måste verkligen berömma räddningstjänsten, som var otroligt effektiva. Man får se det på ett helt annat sätt när man är mitt uppe i en sådan här händelse. Men sedan hade vi tur att det blåste åt rätt håll under dagen också.

I lägenheterna längre bort i radhuslängan valde en del att bo kvar under natten mot måndag. Det var emellertid en omöjlighet för Heidi på grund av den kraftiga röklukten och nu väntar en oviss tid för henne och andra boende i väntan på försäkringsbolagen.

Har du fått någon uppfattning om vad som händer framöver?

– Jag fick höra att försäkringsbolaget ska komma. Hittills har de ordnat med hotell för de som vill det, säger Heidi.

Även om räddningstjänsten började avlägsna personal på söndagseftermiddagen återstod en hel del arbete.

– Vi var med och efterbevakade på kvällen. Det är fortfarande en risk att det ligger och pyr även efter avslutad släckning. Sedan fortsatte arbetet med sanering ända fram till midnatt, säger Rickard Westning, räddningschef på Räddningstjänsten Enköping/Håbo.

En av dem som arbetade vidare efter det att branden släckts på söndag eftermiddag var Göran Karlsson. Han är restvärdesledare åt Brandskyddsföreningen och arbetade med att begränsa sekundära skador.

– Vid sådana här bränder kan det uppstå enorma sekundära skador och det är mitt jobb att så gott det går förhindra onödig förstörelse på egendomen, berättar han.

Vad var de konkreta insatserna i det här fallet?

– Just att förhindra onödig förstörelse. Vi jobbar på uppdrag av försäkringsbranschen. I det här fallet handlade det bland annat om att täcka och tillsluta tak, säkra elen, inbrottssäkra och allmänt förhindra sekundära skador på egendomen.

Totalt påverkades åtta lägenheter i längan, varav en totalförstördes, en halvskadades och sex rökskadades.

– Vi använde bland annat ett joniseringsaggregat, vilket har som syfte att få bort den värsta röklukten så att de boende ska kunna vara kvar i bostäderna. Lägenheten där det brann är helt förstörd, men i den intilliggande lyckades vi ändå rädda en hel del saker, berättar Karlsson.

Nu har ärendet lämnats över till de boendes respektive försäkringsbolag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!