Trendbrott på många platser – men inte i Enköping

Villapriserna fortsätter att sjunka i Enköping. Nu sjunker även priserna på bostadsrätter något, tvärtemot Uppsala län som helhet.

Priserna på villor sjunker i både Enköping och länet.

Priserna på villor sjunker i både Enköping och länet.

Foto: TT

Bostadspriser2024-03-10 05:00

Genomsnittspriset per kvadratmeter för villor i Enköping har det senaste kvartalet sjunkit med 6 procent och på det senaste året med 12 procent.

Även på länsnivå blir villorna billigare, 1,4 procent det senaste kvartalet.

Samtidigt har antalet villaköp i landet ökat kraftigt (13 procent) under årets första tre månader. Under samma period såldes 342 villor i Uppsala län, 13 procent fler än motsvarande period 2023.

– Vi ser början till ett trendbrott för villamarknaden på många platser. Ökad optimism och föraningar om lägre räntor gör att fler vågar ta steget och flytta, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

undefined
Priserna på bostadsrätter sjunker något i Enköpings kommun.

Bostadsrätterna i Enköping minskar också i pris.

Minskningen är 1,4 procent det senaste kvartalet – sett till hela året är minskningen 10,4 procent.

Här avviker utvecklingen i Enköping från länet som helhet, där genomsnittpriset per kvadratmeter ökat något, 1,1 procent, de senaste tre månaderna.

Länets högsta snittpriser när det gäller både villor och bostadsrätter finns i Uppsala. Därefter följer Knivsta och Håbo – och Enköping.

När Marcus Svanberg analyserar helheten är han positiv:

– Vår prognos visar att konjunkturen mjuklandar och räntorna sjunker, vilket får effekten att bostadspriserna stiger några procent fram till årsskiftet. Det är en vändning vi ser nu men det kommer inte bli någon våryra med kraftigt stigande bostadspriser eftersom många svenskar fortfarande har en hårt pressad privatekonomi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!