Färre objekt och tröga försäljningar i Enköping

Lågkonjunktur och snårigt ränteläge har slagit mot bostadsmarknaden nationellt, också i Enköping. Flera mäklare i Enköping vittnar om tuffare tider men att försäljningar sker i lugnare tempo.

Erik Myrsten tillsammans med sin bror och kollega Olle Myrsten vittnar om att marknaden fortfarande har puls.

Erik Myrsten tillsammans med sin bror och kollega Olle Myrsten vittnar om att marknaden fortfarande har puls.

Foto: Andreas Segersköld

Bostadspriser2023-08-27 05:00

Mäklarna som EP har varit i kontakt med vittnar om att köpbeteendet hos bostadspekulanterna har förändrats den senaste tiden.

Karin Sköld på Länsförsäkringar i Enköping menar att köparna stod redo att öppna plånböckerna innan ränteläget och lågkonjunkturen slog mot marknaden. Nu att kunderna mer eftertänksamma, men Enköping har en bostadsmarknad där det köps och säljs fortfarande.

– Nu funderar folk mer, jämför och är försiktigare. Det finns andra krav från bankerna också, folk kan behöva ha sålt sin befintliga bostad innan tillträde och liknande. De som redan har sålt och har allt klart är i regel lite snabbare, säger Karin Sköld.

Upplever du att det är lika många som vill sälja som tidigare?

– Inte lika många kanske men vi har ändå uppdrag. Behovet kommer alltid att finnas. Man kanske inte flyttar bara för att, men människor avlider, skiljer sig och blir fler. Så behovet finns där, säger hon.

John Ekblad, kontorschef på Fastighetsbyrån i Enköping, har en liknande bild. Han berättar att det totala antalet sålda bostäder minskar i Enköping vilket visar att färre personer väljer att sälja. Men han framhåller samtidigt att jämförelsen är med en period när marknaden var extrem åt andra hållet.

– Det är fortfarande fart på bostadsmarknaden, men det är i en lite annan försäljningstakt. Det tar längre tid att sälja sin bostad idag än vad det gjorde för ett och ett halvt år sen. Det är inte heller lika många som letar bostad just nu. De ser över sitt hus, hem och plånbok. Men det görs fortfarande affärer tack vare att familjeförhållanden förändras, säger John Ekblad.

Erik och Olle Myrsten vid Carlsson Rings huvudkontor i Örsundsbro har nischat sig mot den lantliga marknaden med skogsfastigheter, åkermark och torp. I just deras skrå är marknaden fortfarande stabil, mycket tack vare utbud och efterfrågan.

– Det finns inte så stort utbud av gårdar och torp på landet. Villor och lägenheter finns det alltid och kommer köparen till en punkt där man inte har möjlighet att köpa en lägenhet eller villa så kommer det alltid komma ett nytt objekt längre fram. Men det gör det kanske inte om grannens gård är till salu. Då vill man inte vänta till nästa gång det hamnar på marknaden, säger Erik Myrsten.

Till skillnad från bostadsrätter och villor är skogs- och markfastigheter hårdvara på marknaden. Erik och Olle Myrsten berättar att en försäljning av en fastighet med hus, det vill säga en gård eller ett torp är tar längre tid att sälja än vad det har gjort tidigare. Men om det är en fastighet som består av endast skog eller mark så är det oftare enklare att få till en försäljning.

– Trögare är det ju absolut. Det tar längre tid med försäljningarna om det inte är ren skog och mark. Det har gått enkelt och fortare att sälja, men om det är gårdar och bostadshus tar det längre tid.

Men mäklarna menar att de inte skulle avråda från försäljning eftersom att man köper och säljer i samma marknad. 

–Om man jämför med pandemin är det inte samma priser. Då sköt priserna iväg på alldeles för kort tid. Men det var ju inte rimligt och då ska ju priserna ner igen, säger Erik Myrsten.

Prisutvecklingen för bostadsrätter i Enköpings kommun har haft en nedåtgående kurva de senaste fyra åren. Trenden är liknande när man ser till antalet bostadsrätter som sålts under samma period.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!