Unga flyttar från Enköping – tycker det är för dyrt

Unga i Enköping upplever att det är för dyrt att bo i staden – och anger det som ett stort skäl att flytta. Det visar svaren i enkät som skickades ut till 1 000 Enköpingsbor i åldern 18-27 år på uppdrag av Enköpings kommun.

Unga i Enköping anger att de tycker det är dyrt att bo i staden, och söker sig härifrån av den anledningen.

Unga i Enköping anger att de tycker det är dyrt att bo i staden, och söker sig härifrån av den anledningen.

Foto: Anders Jagemo

Bostadspriser2023-03-13 05:00

Syftet med enkäten var att få reda på hur ungdomar upplever sin boendesituation idag, och vilka önskemål de har inför framtiden. Av de 1 000 som fick frågan, svarade 225 stycken.

– Den relativt låga svarsfrekvensen gör att vi inte kan dra statistiska slutsatser. Men vi har fått väldigt mycket bra synpunkter och input, säger Isabell Eklund, projektledare för stadsutveckling vid Enköpings kommun.

I enkätens sammanfattning fastslår man att majoriteten av de som har svarat vill bo kvar i Enköping, men upplever svårigheter med hitta egen bostad, främst för att det är för dyrt.

– Svaren ger oss en bättre förståelse för ungas bostadssituation, och vi kan beskriva den bättre. Det är framförallt det vi har använt enkätresultatet till hittills. Resultatet har vävts in och förstärkt delar i vårt uppdaterade bostadsförsörjningsprogram som är på väg mot ett antagande under våren, säger Isabell Eklund.

Här är också några andra röster från unga människor som bor eller jobbar i Enköping.

Frågan vi ställde var: Är det för dyrt att bo i Enköping?

Hedra Hanna, bor i Stockholm, men jobbar i Enköping.

– Det är dyrt att bo i Enköping. Jag som är student har flyttat till Stockholm, men jobbar fortfarande här för att jag älskar Enköping och vill absolut flytta tillbaka hit. Men det är mycket billigare att bo i Stockholm, i vissa områden, och det skulle vara nästan dubbelt så dyrt att bo här.

Sermad Jallal, bor i Västerås och jobbar i Enköping.

– Hela världen har blivit dyrare, framförallt efter kriget i Ukraina. Jag bor i Västerås, men det är samma pris där och jag vet inte om det kommer att bli ändrat. Allt har blivit dyrare, säger han.

Ed Grinde och Karl Hardenborg, bor i Enköping.

– Jag tycker det är okej priser. Jag har en bostadsrätt, och tycker ändå att går att få en ganska bra lägenhet för ett bra pris, säger Karl Hardenborg.

– Att flytta till en annan stad och pendla är inget som intresserar mig, säger Ed Grinde.

Helena Renman, bor i Enköping. 

– Tidigare var det dyrt, men nu har priserna sjunkit, men räntan har gått upp istället. Det känns som att det har blivit svårare att sälja istället. Vi flyttade till ett radhus i november och står med två bostäder. Vår hyra kommer gå upp, och det har blivit lite dyrare än vi hade tänkt från början, men det går runt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!