Siffrorna kommer från Boverkets bostadsmarknadsenkät och är sammanställda av Hem & Hyra.
Håbo kommun uppger däremot i sitt svar att man redan nu har balans, alltså varken brist eller ett överskott och att man räknar med att den situationen ska bestå såväl om två som om fem år.
Statistiken visar att 161 av landets kommuner har ett underskott på den här typen av bostäder. 120 av dem räknar inte med att ha byggt bort underskottet inom två år och 95 kommuner tror på fortsatt obalans även inom en femårsperiod.
Årets siffra är bara något lägre än förra året då 169 kommuner svarade att de hade ett underskott av boendeformen.
– En konsekvens blir ju att personer med funktionsnedsättning inte kan flytta hemifrån. Det är fel att vuxna barn tvingas bo hemma och det är ännu mer fel att vuxna med funktionsnedsättning som vill och har rätt till ett eget boden för att få ett självständigt liv inte ges den möjligheten, säger Elisabeth Wallenius, ordförande för paraplyorganisationen Funktionsrätt Sverige i ett pressmeddelande.
Flytten underlättas inte ju längre personen tvingas bo kvar hos sina föräldrar, snarare tvärt om enligt Elisabeth Wallenius.
– För en person med funktionsnedsättning blir det inte lättare att flytta när man är 45 än när man är 20 år gammal.
När det väl finns tillgång till boenden är det långt ifrån säkert att dessa håller måttet.
– Ibland kan det också finnas en osäkerhet från föräldrar för att barnet ska flytta till ett LSS-boende, för att man anser att boendet inte fungerar tillfredsställande och tillgodoser behoven. Det finns tyvärr många exempel på boenden som är otillfredsställande.