En halvtimme innan liftarna öppnar glider fyra bussar fyllda med elever från S:t Iliansskolan in på parkeringen i Romme Alpin. Ungdomarna får gå på led till uthyrningen och hämta ut utrustningen. Där börjar första prövningen för dem som aldrig tagit på sig pjäxor förut.
Siri Lindberg i sjuan får hjälp med att knäppa pjäxorna av kompisen Ebba Lindström, som är van att hantera alpinutrustning och har åkt ganska mycket.
– Jag åkte någon gång förut, men det gick inte så bra. Ebba ska försöka lära mig lite, berättar Siri.
EP:s utsände tar rygg på tjejerna när de beger sig ut i nybörjarområdet. Ebba åker före och Siri får härma tekniken. Ett vinnande koncept som även idrottsläraren Kasper Stenberg använder sig av när han har skidskola med Grace och Amra i nian.
Det märks att eleverna i nybörjarområdet har riktigt roligt.
– Det är lite svårt, säger Amra.
Men alla lär sig snabbt. Snart beger sig många av dem till de längre liftarna och lite brantare och längre backarna.
EP träffar på idrottsläraren Claes Hedström och eleverna Lina Lerwall och Göta Ahrenbäck, båda i sjuan, i Hällas hang som är en av Rommes svarta nedfarter. Det syns att tjejerna har åkt en hel del förut och inte räds när det brantar på.
– Jag har åkt sedan jag var tre år, avslöjar Göta.
Majoriteten av skolans elever passade på att åka med till Romme. 170 var anmälda och i sällskap hade de ett tiotal lärare. Skolan bjöd på resan, hyran av utrustning och liftkort.
– Tanken är att elever ska få prova på skidåkning. Vissa elever har aldrig gjort det tidigare. En del kanske inte ens har sett en skidbacke, berättar rektor Henrik Wikehult.
Resan finansierades till stor del av ett bidrag på 50 000 kronor från Anna och Rickard Nyströms donationsfond, som administreras av Enköpings kommun.
Det mesta fungerade bra på resan. Men tyvärr skadade sig en av eleverna, som fick åka till Falu lasarett och sedan bli hämtad av förälder.
Även rektor Henrik Wikehult drabbades av otur, då han smittad av covid-19 tvingades stanna hemma från den resa som han hade längtat efter att delta i.
Men det går förmodligen fler tåg för rektorn och för framtida årskullar på Ilian.
– När man märker att det är så här populärt, då kan man fundera på om man ska genomföra det vartannat eller vart tredje år, så att alla någon gång under sin högstadietid får en möjlighet att prova på skidåkning, säger Henrik Wikehult.