"Bokbussens turlista ska hållas levande"

På måndagen inleds bokbussens höstsäsong.

4 augusti 2019 12:30

Efter ett halvår med längre fasta stopp på färre utvalda platser, istället för besök hemma hos varje registrerad bokbuss-låntagare, är det dags för några förändringar i körschemat.

En hållplats som kritiserats på EP:s insändarsida, vid riksväg 55 på Märsön, flyttas till dansbanan en bit in på ön där det är tätare med bostadshus.

Bokbussen får även en ny hållplats vid Landsberga gårdsbutik.

– Turlistan ska alltid hållas levande, säger Helena Gille, processamordnare och bibliotekarie på upplevelseförvaltningen.

Hur är intrycken efter ett halvår? Är de positiva eller negativa?

– Mestadels positiva tycker jag. Rent arbetsmässigt är det en klar fördel, det har blivit tydligare och på sikt har vi en möjlighet att nå fler låntagare. Samtidigt har vi också utökat Boken kommer-verksamheten, säger hon.

Där har den med handikapp eller sjukdom rätt att få låneböckerna hemkörda.

Totalt stannar bokbussen på 60 olika platser varje månad. Helena Gille understryker att kommunen försöker välja sådana platser där fler människor kan mötas.

– Stoppen vid Torsvi, Svanviken, det nya i Haga och det vid Breds kyrka har till exempel varit välbesökta under våren, säger hon.

Bokbussen kommer att fortsätta göra ett stopp varje tisdag vid Ica Västerhallen på Västerleden och vid Tempo i Grillby.

– Vi har försökt få till ett stopp i Romberga också, men där har vi inte lyckats med parkeringsfrågan än, förklarar Helena Gille.

Hur är utlåningsstatistiken?

– Vi kommer att ha siffrorna klara senare i augusti. Rent generellt ökar lånen när det gäller e-böcker och minskar för övrig utlåning. Men så är det ju överallt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Liljestrand