"Går åt en påse blod i minuten, dygnet runt, året om"

Det är omsättning på blodlagret i Region Uppsala och det behövs ständigt fyllas på. Nu står blodbussen och tar emot blodgivare i Enköping.

Björn Lundberg donerar blod var tredje månad. Han menar att det känns bra att kunna hjälpa till om någon behöver blod.

Björn Lundberg donerar blod var tredje månad. Han menar att det känns bra att kunna hjälpa till om någon behöver blod.

Foto: Andreas Segersköld

Blodbuss2023-11-30 11:00

Var fjärde vecka har allmänheten chans att donera blod i landstingets blodbuss i Enköping. Syftet med verksamheten i bussen är att samla in blod till blodlagret på Akademiska sjukhuset.

Den här veckan står bussen uppställd utanför Systembolaget i Enköping och när EP kliver in i den 60 kvadratmeter stora mottagningen tas vi emot av sjuksköterskan Erik Hedlund. Han berättar att de som kommer till bussen och donerar blod är friska och har genomgått prover och intervjuer för att säkerställa att man är en lämplig donator. 

Men det finns också omständigheter som gör att man inte kan lämna blod. Erik Hedlund berättar vissa sjukdomar kan sätta stopp för att bidra till blodlagret.

– Det kan vara att man tatuerat eller piercat sig nyligen. Det kan också vara att man gått på akupunktur hos någon som inte är godkänd av oss. Man kan inte heller lämna blod om man har autoimmuna sjukdomar och cancer. Men det finns många sjukdomar som är förenliga med blodgivning, om man är osäker kan man alltid kontakta oss och fråga, säger Erik Hedlund.

Att blodlagret behöver fyllas på är en konstant utmaning. Åtgången på blod i sjukvården är tämligen omfattande dygnets alla timmar, året om. Just den här veckan har man haft något färre besök än vad man brukar ha i blodbussen.

– Just nu har vi märkt av att det troligtvis är ganska många som är sjuka också annars brukar det vara bra drag i Enköping, men de senaste dagarna har varit lite lugnare. Åtgången är mer eller mindre konstant. Man har räknat på det och brukar säga att det går åt en påse blod i minuten, dygnet runt, året om i landet.

I dagsläget är det blandade åldrar på donatorerna som lämnar blod i den mobila mottagningen. Det finns även en övre och undre åldersgräns för den som känner sig manad att börja lämna blod.

– Man ska vara mellan 18 och 60 år gammal här i trailern. Anledningen till att de finns en gräns för de som är 60 år eller äldre är att man ska träffa läkare inför sitt första besök. På sjukhus är det möjligt för de som är upp till 65 att anmäla sig på nytt, säger han.

Finns det några blodgrupper som är mer efterfrågade?

– Det finns inget som heter dåliga blodgrupper. Däremot finns det vanliga och mindre vanliga. Statistiskt sett är det också de vanliga som det går åt mer av. De vanligaste blodgrupperna är A+ och 0+ och de utgör ungefär två tredjedelar av hela blodbeståndet, men vi är i ett konstant behov av att få in alla blodgrupper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!